beograd

Niz hrvatskih filmova na 40. Alternative Film/Video festivalu

07.12.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Alternative Film/Video, najstariji festival u regiji posvećen avangardnom i eksperimentalnom filmu, koji se održava od 7. do 11. prosinca u Beogradu, donosi i četiri hrvatska filma te jednu hrvatsko-srpsku koprodukciju

Na jubilarnom, 40. izdanju u programu glavne konkurencije prikazat će se filmovi "Tvornica filmova" Silvestra Kolbasa, "Poruka" Bruna Pavića, "Dok smo bili tu" Sunčice Fradelić i "Slučajna polja sjećanja" Krunoslava Ptičara, te "Idu dani" Igora Toholja.

"Tvornica filmova" filmski je esej o fotografiji koji prikazuje prolazak vremena starenjem samog fotografskog materijala. Polazište filma su crno-bijele fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj tvornici Fotokemika snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekoć u toj tvornici i proizvedeni.

Film "Poruka" je found footage film/video sastavljen od govora predsjednika 195 zemalja svijeta čije pojedinačne poruke postaju jedna globalna poruka koja je, napominje se u najavi, nejasna, uznemirujuća i ne jamči svijetlu budućnost.

"Dok smo bili tu" sažeto prikazuje fragmente života likova, kroz ljeto i zimu, dok se svako od njih suočava s gubitkom, a film je svojevrsno meditativno putovanje kroz promjene.

"Slučajna polja sjećanja" sastoji se od nasumičnog slijeda televizijskih materijala koji su degradirani do apstrakcije u jednu novu dinamičnu formu.

Film "Idu dani" je eksperiment koji reinterpretira sjećanje i njegovu manifestaciju artikuliranu u filmskoj formi kroz metodu vizualnog automatizma, s unaprijed definiranim kriterijima koji proizlaze iz parametara svakog kadra u montažnom nizu.

Alternative Film/Video poznat je po intimnom karakteru, gdje autori, umjetnici, kritičari, kustosi, arhivisti, filmofili i ljubitelji avangarde raspravljaju, druže se i gledaju filmove.