DUBRAVKA VRGOČ:

'Nismo niti krenuli raditi, a toliko se negativnog vezuje uz HNK'

04.09.2014 u 14:48

Bionic
Reading

Pravna služba Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu prilikom raspisivanja natječaja za ravnatelje ansambala Opere, Baleta i Drame nije uzela obzir izmjene Zakona o visokom obrazovanju, zbog čega je Ministarstvo kulture zatražilo njihovo poništenje

'Pravnim nadzorom Ministarstva kulture utvrđeno je da pravna služba HNK-a u Zagrebu nije raspisala natječaj u skladu sa zakonskim propisima, jer je u Natječaju za imenovanje pomoćnika intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, objavljenom u Narodnim novinama broj 101 od 20. kolovoza 2014. naveden Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju s posljednjom izmjenom iz 2007. godine, a nisu navedene izmjene citiranog Zakona iz 2009. godine (45/09), 2011. godine (63/11), 2013. godine (94/13, 139/13) i 2014. godine (101/14), te stoga Natječaj upućuje na nevažeći propis', stoji u obrazloženju Ministarstva.

Na sjednici održanoj elektronskim putem pet članova Kazališnoga vijeća glasovalo je za poništenje natječaja, a dvoje se suzdržalo od glasovanja, navodi se u zaključku sa sjednice objavljenom na internetskoj stranici kazališta.

Predsjednik Kazališnog vijeća Duško Ljuština potvrdio je da je natječaj poništen jer u njemu nisu do kraja navedeni zakoni koje je bilo potrebno navesti kako bi on bio proveden po propisima. 'Stoga je pravna služba Ministarstva kulture zauzela stav da se natječaj treba poništiti, što smo i učinili', kazao je Ljuština.

Naglasio je da Kazališno vijeće nije 'poslovodno tijelo' HNK-a niti je ekspertni pravni tim.

'Prema tome, Kazališno vijeće donosi odluku da nešto nije provedeno po zakonu, a Pravna služba HNK-a odgovorna je da to bude provedeno po zakonu", pojasnio je.

Ovlasti Kazališnog vijeća utvrđene su Člankom 32 Statuta HNK-a iz kojih jasno proizlazi tko je za što odgovoran, kazao je Ljuština.

'Prema tome, svako pozivanje na odgovornost Vijeća je smiješno', istaknuo je.

Intendantica Dubravka Vrgoč, kojoj je danas tek četvrti dan na čelnom mjestu toga kazališta, naglasila je da čitava situacija nema veze s njom jer se i raspisivanje i poništenje natječaja odvijalo prije njezina dolaska u HNK 1. rujna.

Sadašnji vršitelji dužnosti ravnatelja imaju ugovor do 23. listopada, do kada bi se sve trebalo razriješiti, kazala je.

'HNK normalno funkcionira, ta se situacija nije ni na koji način odrazila na naš rad i vjerujem da ni neće', kazala je Vrgoč. Napomenula je kako joj je žao što 'nismo niti krenuli raditi, a toliko se negativnog vezuje uz HNK', ali je svejedno optimistična i nada se da će se takav negativan imidž HNK-a promijeniti.

Ljuština je pojasnio da je prvi korak prema razrješenju situacije usklađivanje Statuta HNK-a sa svim odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, za što je potrebno nekoliko dana. Potom će se na prijedlog intendantice raspisati novi natječaj te se očekuje da sve bude razriješeno na vrijeme prije isteka ugovora sadašnjih vršitelja dužnosti, kazao je.