MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE

Nikolaidis dobitnik najveće crnogorske književne nagrade

23.11.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Pisac Andrej Nikolaidis dobitnik je najveće crnogorske književne nagrade 'Miroslavljevo jevanđelje' za svoj roman 'Odlaganje. Parezija' premijerno objavljen u Algoritmu 2012. godine

Nagrada 'Miroslavljevo jevanđelje' se svake dvije godine dodjeljuje autoru iz Crne Gore za književno, historiografsko, etnografsko ili publicističko djelo.

Kako navode u priopćenju Ministarstva kulture Crne Gore odluka je donesena većinom glasova članova žirija u sastavu predsjednik žirija Zuvdija Hodžić i članovi Jovanka Vukanović, Živko Andrijašević, Bogić Rakočević i Pavle Goranović.

Iako se u prošlosti nerijetko našao u nemilosti države, te je poznat po svojim kritikama crnogorske politike, Nikolaidis je dobitnik najveće crnogorske državne književne nagrade - 'Miroslavljevo jevanđelje' za roman 'Odlaganje. Parezija' premijerno objavljen u Algoritmu 2012. godine.

'Nemam što reći osim da mi je čast što sam dobio nagradu. Čast je još veća što je dodijeljena od takvog žirija', rekao je Nikolaidis u kratkoj izjavi za Portal Analitika.

Andrej Nikolaidis rođen je u Sarajevu 1974., autor je romana ‘Mimesis’, ‘Sin’, ‘Dolazak’ te knjige eseja 'Homo Sucker: Poetika Apokalipse'. Za roman 'Sin' dobio je Nagradu Evropske unije za književnost.