NISU UVRIJEĐENI

Ni bečki ni berlinski nadbiskup nisu tražili zabranu Frljićeve predstave

10.10.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Predstava Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ ovih dana izazvala je burne reakcije u Sarajevu te je zatražena i zabrana njena izvođenja na kazališnom festivalu MESS, a nadbiskup Vinko Puljić je čak podnio kaznenu prijavu s obrazloženjem da predstava vrijeđa osjećaje vjernika. No takve su reakcije posve izostale kad je ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ igralo u Beču i Berlinu

Predstava ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ u režiji Olivera Frljića, a prema ‘Estetici otpora’ Petera Weissa, imala je premijeru 29. svibnja u Beču na poznatom festivalu Wiener Festwochente je dočekana s prilično negativnim reakcijama kritičara, ali i aplauzom dijela publike. Ova polarizirajuća predstava bavi se aktualnim temama kao što je izbjeglička kriza i odgovornošću Zapada za njeno potpaljivanje, pa ne iznenađuje to što je igrala i u Berlinu od 28. do 30. rujna u kazalištu Hau am Uffer.

Između toga je ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ prikazano u Poljskoj, u gradu Bydgoszczu i njegovom kazališnom festivalu Prapremieru, u kojem su iznimno konzervativni gledatelji navodno podnijeli prijave protiv predstave, no vrhunac kontroverze se dogodio ovih dana u Sarajevu. Frljićeva predstava je uvrštena u program poznatog međunarodnog kazališnog festivala MESS. Prvo je otkazivanje prikazivanja predstave zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećanja u subotu zatražila uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a brojne osude uslijedile su iz nekih bošnjačkih udruga, kao i iz vehabijskog časopisa SAFF. Iz MESS-a su ustvrdili i kako su informirani da je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, uputio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog najave izvođenja predstave.

Nakon problematične odluke vodstva MESS-a da ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ bude odigrano bez publike skupina se građana Sarajeva u nedjelju navečer probila u zgradu Narodnog pozorišta i pogledala Frljićevu predstavu ‘na vlastitu odgovornost’

No zanimljivost vezana uz reakcije na Frljićevu predstavu jest ta da u Beču i Berlinu nitko nije tražio njenu zabranu, ponajmanje tamošnji katolički nadbiskupi. Bečki je nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, dok je berlinski nadbiskup Heiner Koch, te se nijedan od njih nije uopće oglasio u vezi predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’, a kamoli tražio njenu zabranu uz objašnjenje da vrijeđa osjećaje vjernika. Povrh toga, ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ je naročito u Beču bilo i medijski popraćeno kao jedna od premijera Wiener Festwochena, ali se nije našao nitko od građana tko bi tražio zabranu predstave ili ustvrdio da vrijeđa osjećaje vjernika.

Dakle, za razliku Poljske i Sarajeva, Frljićevo ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ je izvedeno i u Beču i u Berlinu bez ikakvih poziva na cenzuru ili potencijalnih prijetnji nasiljem, a katolički velikodostojnici glavnog grada Austrije odnosno Njemačke nisu uopće reagirali na predstavu kao na nešto uvredljivo ili što treba zabraniti.