ZABAVA U KARANTENI

Nevio Marasović i Dejan Aćimović omogućili besplatno gledanje svojih filmova

24.03.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Hrvatski redatelji Nevio Marasović i Dejan Aćimović omogućili su besplatno gledanje svojih filmova na Vimeu - 'The Show Must Go On', Marasovićev je dugometražni prvijenac o sudionicima reality showa koji ne znaju da vani bijesni rat svjetskih razmjera, a Aćimovićeva 'Anka' i 'Kralj' priče o neuništivosti ljudskog duha

Nevio Marasović je objasnio da se na to odlučio kako bi ljudi mogli pogledati i koji hrvatski filmski uradak dok borave u karanteni, a i ove godine slave deset godina premijere filma i ulaze u razdoblje kada se on zapravo i odvija.

'Uz to, događaji iz radnje filma su se kroz godine redom ostvarili, a onaj o natjecateljima reality showa koji ne znaju da je vani kataklizma, ostvario se neki dan u Njemačkoj, tako da je film, nažalost, prigodan i aktualan', rekao je redatelj, a prenosi HAVC.

Poručio je sugrađanima 'da se čuvaju i ostanu zdravi, te da ne klonu duhom jer ćemo pobijediti ovu pošast'.

Njegov je film radnjom smješten u bliskoj budućnosti i prikazuje život uspješnog televizijskog producenta reality showa u kojem šestero parova 180 dana živi zajedno u kući napravljenoj za potrebe emisije.

The Show Must Go On Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za vrijeme snimanja izbija rat koji Europu pretvara u ratnu zonu i kako on odmiče popularnost emisije raste jer je jedini televizijski program koji se emitira, a natjecatelji u showu ne znaju ništa o svemu što se vani događa.

Glume Sven Medvešek, Nataša Dorčić, Filip Juričić, Stjepan Perić, Ivana Roščić, Mladen Kovačić, Josip Vujčić, Amar Bukvić, Franka Klarić i mnogi drugi, a producirali su ga Saša Bijelić i Nevio Marasović. 

Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2010. i osvojio četiri nagrade - Zlatne arene za scenarij (Nevio Marasović) i specijalne efekte (Tomislav Vujnović, Aleksandar Faraguna) te 'Brezu' za najbolji debitantski uradak i 'Oktavijan' Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film. 

Nagrađivan je na festivalima u Novom Sadu, Rumunjskoj i SAD-u (Houston, Teksas).

Na poveznici je još od 2018. za besplatno gledanje dostupan i redateljev dugometražni film 'Vis-À-Vis'.

Aćimovićev igrani film za djecu 'Anka' i dokumentarac 'Kralj'

Redatelj i producent Dejan Aćimović omogućio je besplatnu dostupnost filmova uz poruku kako svima koji sjede u svom domu želi da im ta dva filma bar malo prekrate ovo teško razdoblje.

Prvi, film "Anka" je za predškolsku djecu i osmoškolce,  rađen prema jednom od najljepših hrvatskih romana za djecu "Anka Brazilijanka" Mate Lovraka, priča o djevojčici iz sirotišta koju posvoji bogata rođakinja.

Nedugo nakon njezina dolaska rođakinja pokaže drugo lice pa razočarana Anka bježi natrag u sirotište, a put je vodi do ciglane u dubini šume, gdje otkriva bajkovit svijet šumskih bića koja vide samo djeca bujne mašte.

U glavnoj ulozi je Eric Cantona, a glume još Cvita Viljac, Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Vuk Kostić.

Trailer filma 'Anka' Autor: Youtube

Na Pulskom filmskom festivalu 2017. osvojio je Zlatnu arenu za vizualne efekte (Pragma Video, Visual Effects House).

Film se može pogledati ovdje, uz password andrijaa.

Drugi je dokumentarni film o hrvatskom paraolimpijcu, Darku Kralju, 100 % invalidu Domovinskog rata, europskom, svjetskom i paraolimpijskom šampionu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle. 

Kralj je jedini sportaš u povijesti svih sportova koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu, nakon što je se izvukao iz svega što ga je snašlo nakon teškog ranjavanja 1991. godine.

Film 'Kralj' je dostupan ovdje (password: milicaa).