IZ HRT-A PORUČUJU:

Neće biti nikakvog ukidanja radio drama!

13.02.2014 u 18:34

Bionic
Reading

Tragom napisa u domaćim medijima da je HRT ugasio tri emisije posvećene radio drami ('Panoptikum', 'Radio napetica' i 'Fantastika u radio drami'), doznajemo da ipak nema govora o ukidanju niti radio drama, niti radiodramskog programa

U povodu glasina da se na HRT-u odnosno na Hrvatskom radiju ukidaju radio drame, iz izvora bliskih Hrvatskom radiju doznajemo da nema govora o ukidanju radio drama ili radiodramskog programa.

Na trećem programu Hrvatskoga radija se svaki dan, tokom radnoga tjedna, može čuti jedna radio drama (nastala ili na temelju originalnog dramskog teksta, ili kao adaptacija nekog klasičnog dramskog ili književnog djela, ili kao djelo iz aktualne tj. najnovije dramske literature).

U jutarnjem terminu u 9.30 svaki dan od ponedjeljka emitira se adaptacija radio-romana. U 14 sati na programu su emisije nastale u produkciji dramskog programa, koje obuhvaćaju i tzv. dokumentarne radio drame. U 18 sati mogu se čuti originalni suvremeni tekstovi, adaptacije tekstova iz baštine ili klasičnog repertoara.

Sve drame proizvodi dramski program, u kojemu rade redatelji, glazbeni dramaturzi, dramaturzi, a izvode ih glumci. Promašena je tvrdnja – kažu s HRT-a – da će slijepi ostati bez dramskog programa. Upravo suprotno, imaju ga mogućnost slušati tri puta dnevno tokom tjedna, naravno uz ostale emisije trećeg programa Hrvatskoga radija putem kojih mogu biti informirani o suvremenim književnim i kazališnim zbivanjima, slušati ulomke iz proze, poezije i esejistike – i to svakodnevno.

Posebna emisija ponedjeljkom posvećena je dramskim umjetnicima (u kojoj se mogu čuti njihove interpretacije djela s kazališnih dasaka kojima su se proslavili). HRT proizvodi 50 premijernih drama godišnje. Uz to, emitiraju se i antologijska, ranije snimljena djela, u emisijama kao što je  'Iz arhive dramskog programa'. Ta proizvodnja veća je nego u većine europskih radijskih javnih kanala.