KRIZA U VLASTI

Pobrojali smo novu saborsku većinu nakon HNS-ova salta mortale

08.06.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio da stranka uđe u koaliciju s HDZ-om i podrži Vladu nova većina će i dalje biti tanka. Može se očekivati da u ovom trenutku najviše 79 ruku podrži Vladu

Prije svega zato što svi zastupnici HNS-a, njih četvero, neće prihvatiti odluku Središnjeg odbora te se očekuje njihovo izbacivanje iz stranke. U javnosti su posljednjih dana otvoreno protiv suradnje s HDZ-om istupali Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Nada Turina Đurić i Anka Mrak Taritaš. Dakle HDZ-u u miraz HNS donosi pet ruku u Saboru, a to su, ako se ne predomisle, Božica Makar, Marija Puh, Milorad Batinić, Bernarda Topolko i Stjepan Čuraj. Potonji bi trebao zamijeniti dosadašnjeg predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka koji je najavio povlačenje sa svih funkcija.

Dakle kako izgleda nova saborska većina prema trenutnom rasporedu snaga? HDZ pod svojom kontrolom ima 59 zastupnika, što uključuje i zastupnike drugih stranaka koji su izabrani na njihovoj listi, poput Darinka Kosora (HSLS), Gorana Dodiga (HDS) i Branka Hrga (HDS), koji su im ostali lojalni, ali imaju svoj klub. Otprije ih podržava zastupnik HDSSB-a (Branimir Glavaš), zastupnik Reformista Darinko Dumbović, Bandićev Željko Lacković, odbjegli HSU-ovac Kažimir Varda te Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku, što nas dovodi do sigurne 64 ruke u Saboru.

Do sada je Vladu podržavalo i osam zastupnika nacionalnih manjina i unatoč najavama da bi mogli odustati od potpore, teško je očekivati da će preuzeti na sebe krivnju za rušenje vlasti i nove izbore. Zbog toga je logično da osam zastupnika nacionalnih manjina podigne svoje ruke i podrži novu Vladu. Najdalje u izjavama o povlačenju podršci Vladi išao je Furio Radin. No i bez njegove ruke ona bi mogla dobiti podršku, a s vremenom se on može i predomisliti.

HDZ-ova nova većina u Saboru

  • HDZ i partneri - 59
  • manjine - 8
  • HNS - 5
  • HDSSB - 1
  • Reformisti - 1
  • Željko Lacković - 1
  • Kažimir Varda - 1
  • Ivica Mišić - 1
  • Tomislav Saucha - 1

Uglavnom, s manjinama broj zastupnika koji podupiru Vladu penje se na 72 i kad zbrojimo pet HNS-ovaca, Vlada ima 77 glasova, što je za glas više od najmanjeg potrebnog broja ruku za izglasavanje povjerenja ili novih ministara. Kao 78. glas figurira i diskreditirani bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, a u rezervi je i Silvano Hrelja, koji je otvorio mogućnost podrške Vladi ako njegov glas ne bude presudan, što se u ovom trenutku i događa. Konačan zbroj ovisi i o ponašanju Furija Radina te njegove odluke o tome hoće li podržati Vladu.

  • +6
Središnji odbor HNS-a u hotelu Sheraton Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši zastupnik Živog zida Marin Škibola, iako je podržao izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora, sada poručuje da neće podržati Vladu, kao ni Ivan Lovrinović, kojeg se također smatralo mogućim pojačanjem parlamentarnoj većini, kao što je to napravio njegov stranački kolega Ivica Mišić.

Na kraju spomenimo trojac Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović, koji je trenutno izvan kombinacija o podršci većini, ali teško je isključiti mogućnost da će uskočiti pomoći kad i ako bude trebalo. Uostalom, to se već i dogodilo prilikom izglasavanja nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću i glasovanja oko povjerenja novom predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, kada su dizali ruke za HDZ po potrebi.