MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I UČILA

Najzanimljivije knjige ovogodišnjeg Interlibera

09.11.2012 u 09:28

Bionic
Reading

Ove godine se Interliber – međunarodni sajam knjiga i učila - održava od 13. do 18. studenog na Zagrebačkom velesajmu: donosimo pregled osnovnih informacija u vezi ovogodišnjeg Interlibera te preporučujemo neke od najzanimljivijih novih knjiga koje će predstaviti domaći nakladnici

Od utorka do nedjelje sljedećeg tjedna, svakim danom od 10 do 19 odnosno 21 sat paviljoni 5, 6, 7 i 8 Zagrebačkog velesajma bit će ispunjeni knjigama i s još malo knjiga te malo glazbe i multimedije. Održava se dakle još jedan Interliber, na koji je ulaz i dalje besplatan, s izuzetkom paviljona 7, u kojemu je Sajam glazbe i multimedije, koji se naplaćuje 15 kuna.

U svakom slučaju, svi oni koji vole knjige, a usput im ne smeta nabaviti ih po povoljnoj sceni – što naročito dobro dođe u vremenu krize – imat će priliku naći zanimljiva i jeftina izdanja na Interliberu, ali i prisustvovati nizu književnih promocija koje će se održavati i na glavnoj pozornici, kao i na pojedinačnim štandovima nakladnika.

Kako bi se knjigoljupci mogli lakše snaći u svojim lutanjima Interliberom, tportal.hr je pripremio pregled zanimljivijih novih knjiga koje su pripremili hrvatski izdavači.

STRANA PROZA

Ako je jedna knjiga samim svojim objavljivanjem pretplaćena na status bestselera, onda je to zasigurno prvi roman J.K. Rowling koji nema veze s Harryjem Potterom. Riječ je o društveno-satiričnom romanu 'Prijevremeni izbori', čiji prijevod ekspresno objavljuje Mozaik knjiga, a priča se vrti oko mana i vrlina (većinom ipak mana!) stanovnika britanskog gradića te uključuje barem jednu iznenadnu smrt. Isti nakladnik nudi još jednu britansku poslasticu, roman 'Prošlo nesvršeno vrijeme', koji je napisao inače poznati scenarist Julian Fellowes, svojedobno dobitnik Oscara za film 'Gosford Park', a sada pak najpoznatiji kao kreator popularne serije 'Downton Abbey'.

S drugog kraja Europe dolazi upečatljiva knjiga Viktora Pelevina'Sindrom Wikileaksa', u izdanju Disputa, u kojoj se ovaj ruski vizionarski pisac bavi najaktualnijim i najbolnijim temama današnjice, poput američke okupacije Afganistana i korištenjem bespilotnih letjelica za ubijanje ljudi. Disput također donosi prijevod 'Užasne djece' Jeana Cocteaua, napisan u jednom danu 1929, koji se naslanja na antičke tragedije, a nastao je tijekom umjetnikova pokušaja odvikavanja od neželjene ovisnosti. Fraktura pak predstavlja monumentalni roman mađarskog pisca Petera Nadasa 'Paralelne pripovijesti', na čijih se 1600 stranica prate životi – ponekad isprepleteni – nekoliko likova, a pripremljen je i novi dio renesansno-špijunske sage talijanskog dvojca Monaldi-Sorti, ovoga puta pod naslovom 'Mysterium'

Meandar nudi novi roman slovenskog pisca Drage Jančara 'Noćas sam je vidio', dok se VBZ može pohvaliti s nekoliko intrigantnih prijevoda, među kojima se najzanimljivijim čini roman 'Trudna udovica'Martina Amisa o mamurluku nakon seksualne revolucije 1970-ih godina. Tu je i novi roman popularnog talijanskog autora Alessandra Barrica 'Emaus', kronika odrastanja četvorice tinejdžera iz radničkih obitelji, ispripovijedana lirskim rečenicama po kojima je ovaj pisac poznat.

Za one koje zanima malo egzotičnija proza vrijedi napomenuti da je Sandorf objavio knjigu gruzijskog pisca Data Turašvilija (rođen 1966), 'Smrt u trapericama', koji je 1989. inače bio i jedan od vođa studentskih prosvjeda protiv SSSR-a, dok ovaj roman tematizira pokušaj sedmero mladih Gruzijaca da otmicom aviona pobjegnu iz sovjetskog urušavajućeg imperija. Oceanmore pak nudi još jedan prijevod priča kanadske spisateljice Alice Munro, pod naslovom 'Previše sreće', u čijem su središtu žene i njihove nekad vrlo neobične sudbine. Šareni dućan nudi prijevod američkog pisca Sherwooda Andersona, konkretno njegove klasične knjige 'Winesburg, Ohio', za koju mnogi kažu da je 'Kabanica' američke književnosti, ispod koje su izašli velikani poput Hemingwaya i Faulknera

DOMAĆA PROZA

U ovoj kategoriji ponuda nije tako izdašna, ali to ne znači da je loša. Dapače, vrijedi obratiti pažnju na novi roman Daše Drndić'Belladonna' (Fraktura), u kojem se tematizira bolest i umiranje, te roman 'Optužena' Slavenke Drakulić (VBZ). U pitanju je prvi Drakulićkin roman u pet godina, poslije hita 'Frida ili o boli', a ovaj put pripovijeda se o majčinom zlostavljanju kćeri. Tu je i novo izdanje odličnog romana 'Darkroom' Rujane Jeger, koji je pripremila Naklada Ljevak.

Školska knjiga zato donosi novu prozu Ivana Aralice, ovoga puta pod lepršavim naslovom 'Pir ivanjskih krijesnica', a među pozitivnim iznenađenjima Interlibera mogao bi biti i romaneskni prvijenac poznate pjesnikinje Lane Derkač'Doručak za moljce'

STRANA PUBLICISTIKA

'Filozofija za život i druge opasne situacije' Julesa Evansa čitljivo je i poticajno djelo u kojem autor spaja učenja antičkih filozofa s izazovima današnjice, pa ako već tražite dobre savjete, onda ih je najbolje dobiti od Aristotela i ekipe. Klasična sociologija je pak temelj izbora tekstova francuskog društvenoznanstvenog genijalca Emilea Durheima, čiji izbor tekstova pod naslovom 'Sociologija i filozofija' objavljuje Jesenski i Turk, koji predstavljaju i 'Perenijalnu filozofiju' Aldousa Huxleyja

Fibra predstavlja stripove Moebiusa

Teško je precijeniti talent i utjecaj francuskog stripaša Jeana Girauda, poznatijeg kao Moebius, čiju kolekciju ključnih djela za Interliber priprema Fibra. Među Moebiusovim djelima koja će u luksuznom izdanju sada biti dostupna hrvatskoj publici naslovi su poput 'Arzacha', 'Majora na ljetovanju', 'Hermetične garaže', 'Slijepe citadele' itd.

Nacistička Njemačka bit će obrađena iz različitih perspektiva u fascinantnim knjigama koje objavljuju Fraktura i Disupt. Potonji čitateljima nudi 'Behemota'Franza Neumanna, nezaobilazan prikaz funkcioniranja vlasti u nacističkoj Njemačkoj, koji se u hrvatskom prijevodu pojavljuje tek nakon šezdeset godina. Poput svog dalekog prethodnika Thomasa Hobbesa, koji je svoje glavno djelo naslovio imenom čudovišta Levijatana, nemani vlasti i poretka, Neumann je – također veliki politički mislilac – svoju knjigu naslovio imenom Behemota, nemani kaosa, Levijatanovog biblijskog rivala. Golema studija 'Behemot' od 600-tinjak stranica rezultat je Neumannova intenzivnog teorijskog istraživanja ekonomijskih i političkih korijena totalitarizma u suvremenom industrijskom društvu, odnosno identificiranja pretpostavki koje su omogućile pojavu nacionalsocijalizma i njegovo preuzimanje vlasti. Ništa manje zanimljiva nije ni 'Hitlerova socijalna država' suvremenog njemačkog povjesničara Götza Alyja, u kojoj autor analizira fiskalnu i socijalnu politiku nacionalsocijalističkog režima.

Školska knjiga predstavlja 'Lekcije iz Finske'Sahlberga Pasija, knjigu koja otkriva tajne finskog obrazovnog čuda koje izučava cijeli svijet. 'Uspon života'Nicka Lanea (Planetopija), jednog od vodećih britanskih biokemičara, upoznaje čitatelja s prijelomnim trenucima evolucije čovjeka. Istražujući i objašnjavajući deset najznačajnijih izuma, a pod tim pojmom misli na samu kreativnu snagu prirode, Lane odgovara na pitanje koji su to događaji odnosno izumi prirode doveli do biološke slike svijeta kakav poznajemo danas. Algoritam će sve mesoždere zabrinuti svojim izdanjem uznemirujuće knjige 'Jesti životinje' mladog američkog pisca Jonathana Safrana Foera, u kojem se on zauzima za striktno vegetarijanstvo.

Nešto lakše, ali nimalo manje značajno štivo je studija 'Cvjećarnica u Kući cveća'Lazara Džamića, u kojem ovaj srbijanski publicist s londonskom adresom analizira fenomen uspjeha stripa 'Alan Ford' u bivšoj Jugoslaviji. Nakladnik je Jesenski i Turk.

DOMAĆA PUBLICISTIKA

Leykam International donosi vrijedno izdanje čije su autorice Lada Čale Feldman i Ana Tomljenović. 'Uvod u feminističku književnu kritiku' obavezno je štivo za sve koji na književnost žele gledati iz drugačije perspektive, a u tom kontekstu se mogu čitati i 'Ekstraeseji' književnog kritičara Zdravka Zime (Meandar). Za ljubitelje književne teorije tu je i 'Književni minimalizam' Josipa Užarevića (Disput), knjiga posvećena nedostatno istraženu fenomenu 'malih oblika', tj. onih koji su složeni od minimalne količine jezičnih elemenata – vicevima, paradoksima, poslovicama i antiposlovicama, psovkama, grafitima, oglasima. Najviše je prostora posvećeno 'poetici vica', jer taj anonimni pripovjedni žanr zauzima posebno mjesto u suvremenoj urbanoj kulturi.

'Arhitektura – pristup arhitektonskom djelu' opsežno je izdanje Školske knjige te vrhunac znanstvene karijere akademika Borisa Magaša, u kojemu se sažima impresivno teorijsko znanje i bogata arhitektonska praksa. Desetljeća predavanja pretočena su u kapitalno djelo s područja teorije arhitekture koje će podjednako izazvati zanimanje arhitektonske struke i šireg intelektualnog kruga.

'Zašto smo manje plaćene?' pita se pak Gordana Frgačić u knjizi koju izdaje VBZ, koja prvenstveno funkcionira kao priručnik za žene i građenje karijere u korporativnom svijetu. Tomislav Zajec, inače predavač na Akademiji dramskih umjetnosti, napisao je 'Pravila igre', svojevrsnu 'dramsku kuharicu' o tome kako od prve ideje doći do gotovog dramskog teksta. Nakladnik je opet VBZ.

KNJIŽEVNOST ZA DJECU I MLADE

Od potencijalnih hitova koji će biti promovirani na Interliberu svakako treba obratiti pažnju na 'Divnu tamu'Kami Garcije i Margaret Stohl (u izdanju Naklade Ljevak), koju su američki kritičari proglasili nasljednikom sage 'Sumrak', pa ne čudi da je već i snimljen film koji bi posebice trebao oduševiti djevojke željne erotizirane, ali ipak čedne romantike.

Ugledni i bezobrazno talentirani mladi hrvatski ilustrator Zdenko Bašić, ovaj put u suradnji s Manuelom Šumbercem, oslikava jednu od najpoznatijih bajki svih vremena, 'Snjeguljicu', a nakladnik knjige je Planetopija. Školska knjiga pak nudi nova izdanja popularnog pisca za mlade Hrvoja Kovačevića, serijal knjiga o tajnama – ribljeg oka, zlatnog zuba itd., dok Mozaik objavljuje 'Vidimo se na fejsu' hit autorice za mlade Sanje Pilić