PODACI ZA 2024.

Najprodavanije knjige u Hrvatskoj: Na top listu upale i dvije s crne liste Domovinskog pokreta

13.06.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Portal Moderna vremena objavio je top listu prodaje knjiga u Hrvatskoj za razdoblje od siječnja do kraja travnja 2024., temeljenu na podacima iz preko 40 hrvatskih knjižara. Među nekoliko noviteta u odnosu na prethodnu godišnju top listu za 2023. izdvajamo knjigu o tzv. Krajini i studiju Dejana Jovića o Jugoslaviji, protiv kojih je desnica - doduše, kao oporba - rogoborila čak i u Saboru

Knjige su podijeljene u kategorije domaćih izdanja, publicistike, knjiga za djecu i mlade, slikovnica, biografija, onih iz kategorije društva, politike i povijesti, kao i knjiga za mentalni i duhovni razvoj.

Najprodavaniji naslov u kategoriji književnosti je 'Vidimo se u kolovozu', kontroverzni zadnji roman velikog kolumbijskog pisca Gabrijela Garcije Marqueza, objavljen deset godina nakon njegove smrti, o kojemu smo više pisali ovdje. 'Slučaj vlastite pogibelji' Kristiana Novaka, finalist tportalove nagrade za roman godine, na drugom je mjestu te uz 'Rat' Miljenka Jergovića jedina hrvatska knjiga među 10 najprodavanijih. Top 5 upotpunjavaju bestseler s TikToka 'Tisuću poljubaca' Tillie Cole, 'Dina' Franka Herberta i još jedan bestseler Rebecce Yarros - 'Četvrto krilo'.

Videointervju: Kristian Novak Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Stilin / tportal.hr

Ako pak odvojeno promotrimo domaću književnost, Kristian Novak apsolutno dominira. Među 10 najprodavanijih, uz 'Slučaj vlastite pogibelji', nalaze se druga dva njegova romana, oba dobitnika tportalove nagrade - 'Ciganin, ali najljepši' na petom, a 'Črna mati zemla' na šestom mjestu. Uz već spomenuti Jergovićev 'Rat' na drugom mjestu, pri vrhu su 'Brod za Issu' Roberta Perišića i 'U malu je uša đava' Tisje Kljaković Braić. U top 10 ušla su i dva ovogodišnja izdanja: 'Sigurna kuća' Marine Vujčić i 'Žigice' Jurice Pavičića.

Do promjene je došlo u kategoriji publicistike, u kojoj se pri samom vrhu već mjesecima vrzma self-help megahit 'Atomske navike' Jamesa Cleara, a sad je konačno zaposjeo vrh. Uz njega je još nekoliko naslova iz slične kategorije, poput 'Ne možeš mi ništa' Davida Gogginsa te - pomalo iznenađujuće - 'Meditacije' cara i filozofa Marka Aurelija, koji bezmalo 1850 godina nakon smrti u srijemskom Sirmiumu drma self-help ljestvicama.

Na petom mjestu publicističke, ali i prvom mjestu top ljestvice u kategoriji biografija i memoara nalazi se biografija glumca Matthewa McConaugheyja 'Zelena svjetla', kojom je iza sebe ostavio i nekoliko domaćih izdanja. Među ostalim, tu su 'Kronika sretnih trenutaka' Snježane Banović na drugom, 'Bili libar 2' Borisa Dežulovića na petom, 'Tito povjerljivo i osobno' Borisa Rašete na šestom, 'Uvijek ćemo imati Portugal' Sanjina Španovića na osmom te 'Dražen: Godine zmaja' Marjana Crnogaja i tportalova urednika sportske rubrike Vlade Radičevića na devetom mjestu.

U kategoriji društva, politike i povijesti došlo je do malih promjena. Iako na listi prodaje i dalje vodi 'Hrvatska u 30 priča' šefa Plenkovićeva kabineta Zvonimira Frke Petešića i sveučilišnog profesora Bože Skoke, top 5 donosi i dvije zanimljive novosti.

Prva je 'Krajina' Koste Nikolića, kontroverzna knjiga u izdanju Prosvjete protiv koje se početkom ove godine u Saboru žestoko pobunio zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe te tako na određeni način najavio kulturnu rekonkvistu koju je ova stranka planirala provesti, no to im baš i nije pošlo za rukom. O 'Krajini' je tportal detaljnije pisao ovdje, a ona se nalazi na drugom mjestu po prodaji u ovoj kategoriji.

Drugi naslov, s obzirom na stav stranke o financiranju SNV-a, također ne bi dobro kotirao u bibliotekama ekipe iz DP-a. Riječ je o 'Uvodu u Jugoslaviju' Dejana Jovića, profesora na Fakultetu političkih znanosti i predsjednika Savjeta Srpskog narodnog vijeća, koji se našao na petom mjestu po prodaji. Njegov lik i djelo svojedobno su iznervirali i Mostovog Miru Bulja te je pozvao premijera Plenkovića da zbog Jovićevog antihrvatskog djelovanja uskrati državno financiranje SNV-u.

Kompletne top ljestvice provjerite na stranicama Modernih vremena.