moderna vremena

Izašla top lista najprodavanijih izdanja, na vrhu knjiga prerano preminulog Marka Babića

05.10.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Portal Moderna vremena tradicionalno donosi listu najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, ovog put za srpanj i kolovoz

'Prema rezultatima Top liste najprodavanijih knjiga koja se zasniva na podacima iz hrvatskih knjižara, dosta ste vremena proveli odmarajući i čitajući knjige. Donosimo pregled prodaje tijekom srpnja i kolovoza prema podacima iz reprezentativog uzorka koji čine 40-ak knjižara, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a rezultate prezentiramo u 12, općih i tematskih top listi najprodavanijih knjiga', poručuju s portala Moderna vremena.

Nažalost se može reći da je ovoljetnu Top listu obilježila i prerana smrt Marka Babića, mladog arhitekta i marketinškog stručnjaka, koji je preminuo u srpnju od posljedica sarkoma, a koji je svoju životnu borbu protiv teške bolesti opisao u knjizi 'Putovanje zvano igra'. Mnogi su bili dirnuti načinom na koji se on već dulje vrijeme borio sa svojom bolešću, i svoju podršku iskazivali su i kupujući Babićevu knjigu. No izgleda da će ta izuzetno uspješna prodaja dobiti i svoj sudski epilog, budući da je ovih dana Babićeva obitelj optužila izdavačicu knjige za poslovnu prijevaru, tj. za neprijavljen dotisak knjige.

Nekih velikih promjena u odnosu na prethodne mjesece na Top listi i nije bilo, osim što se u knjižarama pojavilo nekoliko naslova koji su ipak povukli nešto bolje prodajne rezultate. U kategoriji TOP 50 Publicistika to su knjige 'Kreativni čin' Ricka Rubina, 'Mit o normalnom' Gabora Matéa, 'Tuširanje duše' Danijele Martinović, dok su u kategoriji TOP 50 Književnost u vrhu 'Kućna pomoćnica' Freide McFadden, 'Dan kada sam naučila voljeti sebe' Maud Ankaoua, a čak je nekoliko hrvatskih autora/ica u prvih 20 najprodavanijih beletrističkih izdanja.

Prije svega očekivano je dobar interes za nova izdanja knjiga Miljenka Smoje 'Kronika o našem Malom mistu' i 'Kronika o Velom mistu', koje svoju vizualnu primaljivost mogu zahvaliti i naslovnicama koje je ilustriraka Tisja Kljaković Braić. Još uvijek se dobro drži 'Brod za Issu', roman Roberta Perišića koji će zasigurno u idućim mjesecima konkurirati za brojne književne nagrade, ulazak u finalne izbore mu je najvjerojatnije zagarantiran, no hoće li neku nagradu i osvojiti to ćemo tek vidjeti. Prva prilika je za nekoliko dana kada će se obznaniti ovogodišnji dobitnik/ca Književne nagrade 'Meša Selimović'.

Što se pak tiče knjiga za djecu i mlade, u kategoriji Slikovnice očekivano je na prvo mjesto skočila 'Ti, moj predivni dječače' autorice Nataše Ozmec i ilustratorice Jasmine Kosanović, i bit će zanimljivo pratiti hoće li ova slikovnica ponoviti uspjeh prethodnice 'Ti, moja predivna djevojčice', koja se sjajno prodavala tijekom prošle godine, a ne posustaje niti ove jer je i dalje pri samom vrhu. Koju godinu starija mladež odlično je reagirala na hrvatski prijevod prvijenca Holly Jackson 'Savršeno ubojstvo' (iz serijala 'Dnevnik dobre cure'), čije je spominjanje u seriji 'Heartstopper' rezultiralo da je to danas jedan od većih svjetskih knjiških hitova za mlade u svijetu. Naravno, ne iznenađuje niti vrlo dobra prodaja novih hrvatskih izdanja knjiga J.K. Rowling o Harryju Potteru ('Harry Potter i zatočenik Azkabana', 'Harry Potter i kamen mudraca', 'Harry Potter i odaja tajni'), dakle nekih velikih iznenađenja ili novosti za sada u ovim kategorijama nema.

Detalje po kategorijama provjerite na portalu Moderna vremena.