GODIŠNJA TOP LISTA

Knjižarama drmaju Kristian Novak, princ Harry i Plenkovićev šef kabineta

29.02.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Prema top listama hrvatskih knjižara, najprodavanija domaća knjiga u godini za nama je 'Slučaj vlastite pogibelji' Kristiana Novaka, a prodana je u preko 6000 primjeraka, dok u kategoriji publicistike dominira 'Rezerva' princa Harryja

Portal Moderna vremena objavio je top listu prodaje knjiga u Hrvatskoj u različitim kategorijama. Uz najprodavanije domaće književne naslove, tu su i liste najprodavanijih knjiga iz kategorija publicistike, knjiga za djecu i mlade, slikovnica, biografija, knjiga iz kategorije društva, politike i povijesti, kao i knjiga za mentalni i duhovni razvoj.

Najprodavaniji naslov u kategoriji književnosti je 'Slučaj vlastite pogibelji' Kristiana Novaka, prodan u preko 6000 primjeraka, a prate ga ovogodišnja izdanja Paula Coelha, Joa Nesbøa i Charlieja Mackesyja. U top pet uspjela se uglaviti još jedna domaća autorica, ilustratorica Tisja Kljaković Braić s knjigom 'U malu je uša đava'.

Kristian Novak bio je među nominiranima za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji kulture Izvor: tportal.hr / Autor: Izvan fokusa / tportal.hr

Novak i Kljaković Braić, očekivano, dominiraju i u kategoriji domaće književnosti, a u stopu ih prati 'Brod za Issu' Roberta Perišića. Među 10 najprodavanijih knjiga su i aktualna V.B.Z.-ova reizdanja Smojinog Malog i Velog mista, a Novak se pojavljuje i na petom te na 10. mjestu sa svoja dva ranija romana, 'Ciganin, ali najljepši' i 'Črna mati zemla'.

U kategoriji publicistike najbolje se prodavala 'Rezerva' princa Harryja, globalni bestseler koji je izašao u jeku skandala u britanskoj kraljevskoj obitelji. Ostatak publicističke top liste čine recentni megahitovi, poput '12 pravila za život' Jordana Petersona ili 'Atomskih navika' Jamesa Cleara.

  • +6
Princ Harry Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Među knjigama za djecu već godinama je situacija nepromijenjena, a ponovna objava hrvatskih prijevoda knjiga o Harryju Potteru u izdanju Mozaik knjige dodatno je povećala interes za pustolovinama najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu. Domaće snage nešto su zastupljenije među slikovnicama, gdje dominiraju Jasmina Kosanović i Nataša Ozmec s naslovima 'Ti, moja prekrasna djevojčice' i 'Ti, moj prekrasni dječače', dok treće mjesto suvereno drži evergrin Branka Ćopića 'Ježeva kućica'.

  • +4
Zvonimir Frka Petešić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U kategoriji društva, politike i povijesti pak najprodavanija je knjiga 'Hrvatska u 30 priča', koju su napisali šef kabineta premijera Plenkovića Zvonimir Frka Petešić i voditelj studija za odnose s javnošću na zagrebačkom FPZ-u Božo Skoko. Oni su ove godine otpuhali klasike - 'Umijeće ratovanja' Sun Tzua i Hararijevu 'Kratku povijest čovječanstva' - ispod kojih se u top 10 uspjela ugnijezditi i zbirka kolumni tragično preminule glumice Mire Furlan.

Kompletne top ljestvice provjerite na stranicama Modernih vremena.