KAOS UMJETNIČKIH VEZA

Najbolji dokumentarci o ljubavi i umjetnosti

07.07.2014 u 09:19

Bionic
Reading

Odlični dokumentarci istražuju poveznicu između ludila umjetnosti i prekrasnog kaosa ljubavi te sve što se događa kad se te dvije silnice presretnu. Ovi filmovi daleko su od standardnih kalupa holivudskih ljubića: jedan prati zaljubljivanje zvijezda pornića, dok drugi prikazuje umjetnike performere koji alteriraju vlastiti izgled kako bi što više nalikovali jedno drugom

U ljubavi i umjetnosti riječi često podbacuju, a logika je besmislena. 'To je poput zaljubljivanja', opisuje slavna kolekcionarka umjetnina Dorothy Vogel u pokušaju da opiše što za nju znači biti privučen određenom umjetničkom djelu.

Provjerite što se događa kad se spoje dva kreativna duha i uživajte u duhovitosti, disfunkcionalnosti i inspirativnosti deset najvećih 'umjetničkih' ljubavnih priča.

'Herb and Dorothy', režija: Megumi Sasaki
Umirovljeni poštanski službenik i umirovljena knjižničarka supružnici su koji zajednički uživaju u neobičnom hobiju: sakupljanju konceptualne minimalističke umjetnosti od 1960. Tisuće umjetničkih djela sakupili su u svom skromnom stanu s jednom spavaćom sobom. Dirljivi film prati njihovu dugovječnu ljubavnu priču i pasioniranost prema umjetninama.

'Maria, the Korean Bride', režija: Maria Yoon
Korejsko-američka umjetnica počela je osjećati veliki pritisak okoline da se uda. Odlučila je svoje vjenčanje pretvoriti u radikalan umjetnički performans. Tijekom devet mjeseci postala je 'Marija: korejska nevjesta' te se udavala u svakoj od 50 američkih država, ispitujući instituciju braka i kulturološke utjecaje za vrijeme svog putovanja.

'Chris & Don', režija: Guido Santi i Tina Mascara
Romantična saga prati britanskog autora Christophera Isherwooda i njegova ljubavnika, američkog slikara Dona Bachardyja, koji je bio trideset godina stariji od svog partnera. Oni su postali jedan od prvih gay parova Hollywooda koji se javno deklarirao.



'The Ballad of Genesis and Lady Jaye', režija: Marie Losier

Neobična priča o ekscentričnom glazbeniku i performans umjetniku. Genesis Breyer P-Orridge i njegova supruga Lady Jaye u zajedničkom 'Pandrogyne' projektu podvrgli su se nizu plastičnih operacija i fizičkih transformacija kako bi izmiješali i sjedinili svoje identitete. Njihova spektakularna ljubavna veza i zanimljivi projekt kroz arhivske snimke gledamo sve do smrti Lady Jaye 2007.

'5 Films About Christo and Jeanne-Claude', režija: Albert i David Maysles
Ekološki aktivisti, ljubavnici i ludi sanjari Christo i Jeanne-Claude poznati su po svojim masivnim, duhovitim i efemeralnim instalacijama. Dokumentarac traje pet sati i pokriva period njihova umjetničkog djelovanja od 1973 do 1994 te istražuje zapanjujuću viziju i neumornu strast dvoje 'čarobnjaka'.

'Guest of Cindy Sherman', režija: Paul Hasegawa-Overacker i Tom Donahue
Paul H-O bio je ultimativni umjetnik-outsider 1990-ih, sa svojim duhovitim komentarima o svijetu umjetnosti. Ikona fotografije i kameleonskih transformacija, umjetnica Cindy Sherman, pozvala je Paula u studio zbog ekskluzivnog intervjua. Tada su započeli jednu od najnevjerojatnijih ljubavnih veza u nedavnoj povijesti. Dokumentarac donosi sadržaje u periodu od dugih 15 godina te jasno pokazuje kako se razvija Paulova nesigurnost u odnosu s njujorškom 'ljubimicom' javnosti.



'Eames: The Architect & The Painter', režija: Jason Cohn i Bill Jersey

Kronika i portreti utjecajnog supružničkog para modernista Charlesa i Ray Eames. Film ponire u njihov inovativni način razmišljanja koji stoji iza masovne produkcije u 1950-ima i '60-ima. Provjerite kako izgledaju ljubav i imaginacija u konstatnom pokretu i promjenama.

'Marie and Jack -- A Hardcore Love Story', režija: Tony Comstock
Marie Silva i Jack Bravo su u braku. Također su i glumci u pornićima. Intiman, kratak i otvoren dokumentarac nudi pogled na njihovu nekonvencionalnu i nježnu vezu, kroz seriju intervjua s njima i scene njihova vođenja ljubavi.

'Cutie and the Boxer', režija: Zachary Heinzerling
Šarmantni dokumentarac o kaotičnim usponima i padovima konceptualnog umjetnika Ushia Shinohare i njegove supruge, slikarice i ilustratorice Noriko. Oboje su iz Japana, žive u New Yorku i u braku su 40 godina. Njihova veza puna je strasti, zamjeranja, ego borbi, frustracija, nježnosti, poštovanja i odanosti. Film jasno, bez ikakvih dodatnih komenatara, osim prizora iz njihova života, tematizira najveće izazove, ali i prednosti braka kao i umjetnosti.



'Black White + Gray: A Portrait of Sam Wagstaff and Robert Mapplethorpe', režija: James Crump

Sam Wagstaff bio je ugledni kustos muzeja iz aristokratske i imućne njujorške obitelji; 1972 upoznao je sramežljivog i intrigantnog mladog punk fotografa Roberta Mapplethorpa. Wagstaff je bio od njega stariji 25 godina. Iako je svaki ostao u svojoj umjetničkoj niši, dugo su uživali u intenzivnoj ljubavnoj vezi.