kunst teatar

Najavljena premijera predstave 'Sloboština Barbie' prema hit romanu Maše Kolanović

17.10.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Predstava 'Sloboština Barbie' prema romanu Maše Kolanović nastaje u režiji Natalije Manojlović Varga te dramatizaciji redateljice i Ivane Vuković

Dok roman prati ratnu svakodnevicu osnovnoškolaca u njihovom tranzitu iz sigurnosti i stabilnosti djetinjstva u svijet odgovornosti i nesigurnosti odraslih, na sceni nema djece, ali djece ima u odraslima na sceni. Tročlana vokalno instrumentalna skupina (Maja Kovač, Amanda Prenkaj i Damir Klemenić) vodi nas vlastitim odrastanjem u koji rat sebično prodire. Na svom koncertu sviraju set direktno inspiriran iskustvima iz sloboštinskog nebodera od čekanja zadnje epizode Twin Peaksa, Eurosonga, Dinastije, zračnih uzbuna i pada ‘’zida zvuka’’.

Roman završava tamo negdje gdje je stao rat, a predstava počinje tridesetak godina kasnije nastavljajući živote likova koje je Maša stvorila. Osim što predstava glazbom reflektira vrijeme i priču iz romana, ulazi s njim u dijalog, nastavlja ga, razvlači, proširuje, stanjuje i čeka vidjeti što nam govori danas kad ga, uz čitanje, i gledamo i slušamo.

  • +2
Sloboština Barbie u Kunstu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Karla Jurić

U predstavi glume Maja Kovač, Amanda Prenkaj i Damir Klemenić, autori songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, kostimografkinja Ana Fucijaš, producentica Romana Brajša, oblikovatelj svjetla Igor Markić-Nikolac, asistentica režije Petra Pleše, asistentice produkcije Hana Zrnčić Dim i Dina Tudor, fotografkinja Karla Jurić, a dizajner Pavao Kuharić (Verlauf).

Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra uz podršku Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Premijera predstave je 21. listopada, a u prodaji su ulaznice za reprizne izvedbe 22., 27., 28. i 29. listopada.

Više informacija na https://www.kunstteatar.hr/ i na https://punctum.hr/.