nedjelja

KunstTeatar najavljuje premijeru predstave 'Dobar, loš, mrtav 2', priča prati čovjeka koji je na prevaru doveden u pakao

06.05.2022 u 10:56

Bionic
Reading

Zagrebački KunstTeatar kao sljedeću premijeru najavljuje, u nedjelju, 8. svibnja, predstavu "Dobar, loš, mrtav 2: Pakao" po tekstu Pavla Vrkljana i u režiji Ivana Planinića

Kako se ističe u najavi, riječ je o nastavku predstave "Dobar, loš, mrtav", prve predstave KunstTeatra, koja prati posljednji dan u životu glavnog junaka Dubravka Ilića, koji je nakon smrti na prevaru doveden u Pakao. Priča se nastavlja u Paklu u kojem Ilić, nakon što mu je određen smještaj i dodijeljen posao, pokušava naći način kako bi se prebacio u Raj.

"Topos Pakla česta je destinacija ljudske mašte kroz mnoga umjetnička razdoblja, pa svaka nova inscenacija tog svijeta nudi mnoštvo prepoznatljivih usporednih motiva, kao i mjesta za uspostavljanje drukčijeg odnosa prema smrti, jedinom nezaobilaznom trenutku našeg života, trenutku koji Dubravko Ilić vješto zaobilazi i odgađa, stvarajući time osnovnu nit radnje ove priče", ističu iz KunstTeatra.

Podsjetimo, KunstTeatar je malo, nezavisno kazalište smješteno na Trešnjevci, u prostoru nekadašnje teretane. Iza osnivanja tog teatra stoje ulična, gerilska borba i veliki entuzijazam. Razgovarali smo s osnivačima još krajem 2019. godine kada je projekt bio pokrenut, a taj je razgovor dostupan na ovoj poveznici.

No, vratimo se na njihovu aktualnu predstavu.

Pakao u kojem je završio junak priče Dubravko Ilić izgrađen je od pop-kulturalnih obrazaca prepoznatljivih u sferi filmske znanstvene fantastike, binarnih shema političkih podjela, stereotipnih prikaza obiteljskih i radnih odnosa te kategorizacije ljudskih sposobnosti putem statističkih upitnika. Poseban značaj u ovom konstruktu Pakla stavljen je na korištenje povijesnih i slavnih ličnosti koje su se u svijetu Pakla zatekle, odnosno na njihove susrete koji odrednicom vremena u stvarnom životu ne bi bili mogući.

"Dobar, loš, mrtav 2: Pakao" može se gledati neovisno o prvom dijelu, čije je poznavanje samo doživljajna nadogradnja cjelokupnom iskustvu.

Glume Matija Čigir, Domagoj Janković i Pavle Vrkljan, a na videoprojekcijama se pojavljuju Nikša Marinović i Iskra Jirsak. Dramaturg je Ivan Penović, scenografkinja i kostimografkinja Katarina Perić, oblikovatelj svjetla i autor videoprojekcija Ivan Lušičić Liik, autor glazbe Nikša Marinović, oblikovatelj tona Luka Gamulin, a svjetla Alen Marin.

Dobar, loš, mrtav 2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Karla Jurić

Predstava je nastala u koprodukciji Kazališne družine KUFER i KunstTeatra uz podršku Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.