'Adaptacija - Čitanje filma'

Najavljen je novi ciklus čitateljsko-filmskog kluba riječkog Art kina

28.09.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Druga sezona čitateljsko-filmskog kluba 'Adaptacija - Čitanje filma' riječkoga Art-kina održat će se od listopada do prosinca, a ove je godine program posvećen stranim djelima i njihovim adaptacijama

Iz Art-kina napominju da se prijave za učlanjenje u klub primaju do 30. rujna ili do popunjenja, s obzirom na to da je broj mjesta ograničen.

U novom ciklusu programa Adaptacija - Čitanje filma organizirat će se tri književno-filmska susreta, izvijestilo je Art-kino.

Prošle godine u fokusu su bila domaća djela, a ove godine su to strani književni predlošci i njihove filmske adaptacije. Program počinje sastankom kluba gdje će članovi, u društvu voditelja Zorana Krušvara, sudjelovati u razgovoru o pročitanoj knjizi, a u nastavku slijedi projekcija filma, uz moderiranu čitateljsko-filmsku tribinu na kojoj će sudjelovati blisko povezani sudionici s književnim i filmskim djelom na repertoaru tog mjeseca.

Program počinje 19. listopada, a tema je neo-viktorijanski britanski roman "Varalice" Sare Waters i filmska adaptacija južnokorejskog redatelja Chan-wooka Parka iz 2016. godine pod nazivom "Sluškinja". Na tribini sudjeluju filmska kritičarka i redateljica Višnja Pentić te filmski kritičar i kroatist Dejan Durić.

Kako navode iz Art-kina, književnost predstavlja neiscrpno vrelo za filmsku umjetnost pa su brojni filmovi nastali upravo kao adaptacija određenog djela iz svjetske i domaće književnosti. Ovo kino u svom sastavu ima i Specijalnu filmsku knjižnicu u sklopu koje održava komplementarni program kojim se promovira filmska literatura i potiče na proučavanje i raspravu o filmu. Tako je ovom programu cilj nastaviti raditi na popularizaciji knjižnice, ali i čitanja.

Art-kino želi potaknuti i dijalog djela i publike te proširiti razumijevanje pojma adaptacije, kako bi se stvorilo upućenijeg čitatelja i gledatelja.