niz priznanja

Muzej grada Rijeke obilježio 30. rođendan: Otvaraju se važne perspektive

11.04.2024 u 22:34

Bionic
Reading

Otvaranjem izložbe s presjekom kroz 18 muzejskih zbirki u četvrtak, Muzej grada Rijeke obilježio je 30. godišnjicu djelovanja

Muzej grada Rijeke je osnovan 11. travnja 1994., kao pravni slijednik Muzeja narodne revolucije, od kojeg je preuzeo sjedište, zbirke i djelatnike.

Muzej narodne revolucije u tridesetak godina prije nego što je postao Muzej grada Rijeke bavio se vojnom i političkom poviješću, a Muzej grada Rijeke je donio širu sintezu novije riječke povijesti, rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja MGR Mladen Urem.

Uz vrijednu izlagačku aktivnost, prikupljanje i pohranu građe, Muzej grada Rijeke se ističe na hrvatskoj razini po najvećoj nakladničkoj djelatnosti od svih muzeja, rekao je Urem. Tako je do sad objavljeno 145 značajnijih muzejskih izdanja.

Uz to, ovaj muzej je jedan od prostorno najvećih, jer u staroj zgradi zvanoj "kockica", u kojoj je postavljena slavljenička izložba, u novoj zgradi Palače šećerane, budućem izlagačkom prostoru na brodu Galeb i drugim depoima muzej ima više od 12 tisuća četvornih metara, istaknuo je v. d. ravnatelja.

Jedna od posebnih vrijednosti muzeja je zbirka torpeda, svjetski relevantna zbirka, kojoj se mora pronaći odgovarajući prostor u Rijeci, naglasio je Urem. Ocijenio je da je Grad Rijeka kao osnivač pokazao izuzetan senzibilitet za djelovanje muzeja, što je rezultiralo mnogim vrijednim aktivnostima.

  • +24
Otvorenje izložbe "30 godina Muzeja grada Rijeke" Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Umirovljeni ravnatelj MGR Ervin Dubrović, koji je na toj poziciji proveo 26 godina, prisjetio se početaka MGR, te ocijenio da je i nakon njegovog odlaska nastavio raditi u punom pogonu. S otvaranjem broda Galeb za javnost i rješenjem za zbirku torpeda otvaraju se još važnije perspektive muzeja, rekao je.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ustvrdio je da je MGR izložbama i drugom djelatnošću dostojno promovirao bogatu riječku prošlost i baštinu. S Palačom šećerane dobili smo reprezentativan stalni postav, a siguran sam da će do sljedeće godišnjice osnutka muzeja brod Galeb biti privezan uz Molo longo i otvoren za posjetitelje, naveo je. "Dokazali ste se i uspjeli ste", poručio je bivšim i sadašnjim djelatnicima Muzeja grada Rijeke.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na izložbi je predstavljen izbor od više od 20 tisuća predmeta u muzejskim zbirkama. Tu su stare fotografije Rijeke, povijesni dokumenti, elementi riječke industrijske baštine, uključujući torpeda i dijelove, fotografije i ulja na platnu pa do scenografija i kazališnih kostima. Kustosica izložbe je Deborah Pustišek Antić.

Predstavljeno je i posebno kataloško izdanje koje rekapitulira učinjeno u proteklom razdoblju. Autorica je Marija Lazanja Dušević.