KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Najavljen bogat program Kulture Studentskog centra: Kazališne premijere, izložbe i filmski ciklus posvećen Ivi Gregureviću

26.02.2019 u 16:33

Bionic
Reading

Čak pet kazališnih premijera i bogat izložbeni i filmski program u svim kulturnim prostorima pod upravom Studentskoga centra, uz brojna kazališna partnerstva, suradnje i gostovanja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, a kao jedan od atraktivnijih programa najavljen je i filmski ciklus posvećen liku i djelu Ive Gregurevića

Najavljujući planove za kazališnu, filmsku, plesnu i scensku kulturu i zbivanja u sklopu programa Kulture Studentskog centra u tekućoj kalendarskoj godini, pomoćnik sanacijskog upravitelja SC-a za kulturu Davor Šišmanović posebno je naglasio intenziviranje suradnje sa studentskom populacijom.

'Puno je planova, a najvažnijim mi se čini to što smo uspostavili vrlo živi kontakt s akademijama; pokušali smo dinamizirati i što više aktivirati suradnju s našom ciljanom populacijom, te smo uspostavili kontinuitet ponajprije povratka onoj publici koja je imanentna SC-u, a to je sveučilišna populacija', rekao je Šišmanović na konferenciji za novinare u Teatru &TD.

Posebno je istaknuo uspostavu programsko-kulturnog života u dvorani SKUC Studentskog doma Stjepana Radića, te programe MM centra i Kina Forum, gdje je nakon petogodišnje stanke od siječnja 2019. pokrenut filmski program. U procesu je nabavka projektora za Kino SC gdje bi tako uskoro također trebao krenuti filmski program, u planu je aktivacija legendarne dvorane Pauk kao platforme za urbanu glazbu i koncerte, a sve je čvršća i redovita suradnja s nezavisnom scenom.

  • +3
Najavljen bogat program Kulture Studentskog centra Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Kao jednu od atraktivnijih programskih aktivnosti istaknuo je obnovljeni filmski program u MM centru i Kinu Forum, čiji je središnji događaj ciklus filmova Ive Gregurevića, koji će od 1. do 24. ožujka u redovitim tjednim ciklusima predstaviti ukupno dvanaest filmova koji predstavljaju presjek njegove karijere s najznačajnijim i najpamtljivijim ulogama toga glumca u odabiru urednika programa, redatelja Zvonimira Rumboldta.

Retrospektiva Ive Gregurevića donosi filmove 'Ćaća' (2011.), 'Kosac' (2014.), 'Imena višnje' (2015.), 'Sokol ga nije volio' (1988.), 'Čaruga' (1991.) do 'Osmi povjerenik' (2018.) i druge, a ciklus otvara u petak 1. ožujka 'Ne naginji se van' iz 1977.

Kao specifičnost programa Rumboldt je najavio gostovanje kolega i suradnika Ive Gregurevića na svakoj od projekcija, koji će odgovarati na pitanja publike i govoriti o filmu. Prvi gost bit će redatelj filma Bogdan Žižić.

Program se nastavlja i u narednim mjesecima, a u odabiru filmova Rumboldt se, kazao je, u prvome redu vodio kriterijem kvalitete. 'To su uglavnom filmovi recentne produkcije nastali u posljednje dvije godine, dakle, ne sasvim novi filmovi koji tek dolaze na kino repertoar i ne iz redova holivudskih blockbustera, već uglavnom europski, južnoamerički, azijski, nezavisni američki filmovi koji nisu toliko razvikani ali su jako kvalitetni, cijenjeni i nagrađivani na najprestižnijim svjetskim festivalima', rekao je.

Kazališne premijere

Govoreći o programskim prioritetima Teatra &TD redatelj Vedran Hleb kazao je kako mu je želja da taj teatar bude prepoznat, i da prepoznaje, suvremene izvedbene tendencije s naglaskom na eksperimentalne i istraživačke projekte unutar polja izvedbenih praksi, te da ih aktivno prati u hrvatskom i širem europskom prostoru. U tom smislu poseban je naglasak na otvaranje prema studentima - i amaterima ali i onima koji studiraju na akademijama - ne isključujući suvremene profesionalne produkcije, rekao je Hleb.

Najavio je do kraja godine pet premijernih kazališnih produkcija u Teatru &TD - tri inscenacije suvremena dramska teksta, od kojih su dvije hrvatske praizvedbe, te jednu kazališnu inscenaciju filmskog predloška i dramatizaciju romana.

Prvi premijerni naslov je 'Ružni' Mariusa von Mayenburga u režiji Barbare Rocco u travnju. Slijedi, u svibnju, hrvatska praizvedba 'Hamletu za svakoga' Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika. Novu jesensku sezonu otvorit će adaptacija 'Stalkera' u režiji Nenada Glavana, slijedi 'Donor' Branka Ružića, kao još jedna hrvatska praizvedba, u režiji Nine Kleflin. Godinu će zaključiti adaptacija romana 'Neobičan događaj s psom u noći' Marka Haddona u režiji Lee Fleger.

Također, u ožujku Teatar &TD organizira i ugošćuje na tjedan dana studentske predstave s akademija iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita, koji će prikazati sedam kazališnih naslova i predstaviti gotovo 40 mladih glumaca i glumica. Ulaz na sve predstave je besplatan.

Nastavlja se i suradnja s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu u vidu praćenja studentskih radova i realizacijske produkcijske potpore studentskih ispita.

'Treća smjernica za koju se zalažemo je da &TD bude prepoznat kao mjesto koje će biti drugačije i različito. Usporedo s glavnim profesionalnim programom, uvjetno rečeno, komercijalnih predstava, inzistiramo na tome da imamo eksperimentalno-istraživački program, i da različite estetike i različite umjetničke prakse međudjelovanjem oplođuju jedna drugu', istaknuo je Hleb.

Time &TD ostvaruje svoje temeljno poslanje platforme za razvoj i realizaciju 'drugačijosti': 'Apeliramo na rizik, na socijalnu odgovornost, društveni angažman, eksperiment, a sve to ide ka tome da i nadalje i još više osiguravamo transparentnost institucije u smislu otvaranja poziva prema svima i propagiranja umjetničke slobode kao takve jer upravo ta blizina i međusobni utjecaji različitih izvedbenih, umjetničkih praksi na jednome mjestu, utječu na atribucije &TD-a kao inovativnog, progresivnog, avangardnog, uvijek novog mjesta gdje se brišu granice i podjele', poručio je.

Bogat likovni program

Na projekcije izložbeno-galerijskog programa Galerije SC-a osvrnula se Ksenija Baronica. Nastavljajući programsku orijentaciju prema izlagačima mlađe i srednje generacije te studentima, Galerija SC-a u 2019. planira predstaviti pet izložbi u ciklusu mladih autora, kojima će se predstaviti diplomski radovi studenata Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, rekla je.

U programu sudjeluju i pozvani autori koji su svoju karijeru započeli prije puno godina a danas su afirmirani, pa će tako u Galeriji SC-a i u Francuskom paviljonu svoj projekt 'Linija kao dimenzija prostora' predstaviti Dean Jokanović Toumin, a Baronica je najavila i izložbu 'jednog od naših najzanimljivijih suvremenih autora' Damira Sokića, koji će u lipnju predstaviti neke nove ali i neke stare svoje radove u kontekstu arhitekture Francuskog paviljona, dakle kao prostornu instalaciju.

Galerija surađuje i s akademijama dramske te primijenjene umjetnosti, čiji će projekti također biti tu predstavljeni, a od izložbi planiranih u nastavku godine izdvajaju se i one istaknutog kipara Igora Rufa, splitskog umjetnika Vice Tomasovića, te Amerikanca Jasona Muehlhausena.

Galerija je afirmirala i dodatne izložbene prostore, kao što je manji ambijentalni prostor potkrovlja galerije, rekla je Baronica, a cilj je ostavriti program koji će povezati studente i afirmirane umjetnike koji su upravo tu započeli svoju afirmaciju. Glavni producent Vlatko Previšić najavio je i izložbu karikatura Stiva Cinika u svibnju, te desetodnevni 'Hand-made fest' u travnju u dvorani Pauk.

Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak ocijenio je kako sve rečeno jasno govori koje su osnovne smjernice Kulture SC-a u smislu nastavka rada i organizacije: "Naša su ciljana publika prvenstveno studenti, ali i šira kulturna zajednica. Želimo afirmirati određene kulturne sadržaje, te svojim programima senzibilizirati publiku, raditi programe interesantne studentima ali se otvarati i bez cenzura i monopola široj kulturnoj zajednici", poručio je.