STOLAČKO KULTURNO PROLJEĆE

Nagradu 'Hrvatski stećak' dobio jezikoslovac Domagoj Vidović

15.06.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Književnu nagradu 'Hrvatski stećak', koja se u sklopu Stolačkoga kulturnog proljeća na književnoj manifestaciji 'Vidoška pjesnička noć' dodjeljuje za osobit doprinos hrvatskoj književnosti dobio je hrvatski jezikoslovac Domagoj Vidović

Vidović je rođen je 20. studenoga 1979. u Metkoviću. Diplomirao je lingvistiku i hrvatski jezik i književnost 2004. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 2011. s temom Antroponimija i toponimija Zažablja. Zaposlen je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Vidović radi na projektima Odjela za onomastiku i etimologiju te projektima Hrvatski mrežni rječnik (MREŽNIK) i Hrvatsko jezikoslovno nazivlje (JENA) koje podupire HRZZ. Voditelj je i Odjela za onomastiku i etimologiju i metkovske podružnice Instituta.

Predmetom je njegova užega zanimanja onomastika na rubnim hrvatskim prostorima, dijalektologija i akcentologija, a bavi se i prevođenjem s esperanta. Objavio je pet samostalnih knjiga i četiri u suautorstvu te više od trideset izvornih znanstvenih radova. Sudjelovao je na desetak međunarodnih znanstvenih skupova.

Knjigu proznih tekstova 'Priča iz pradavnine' objavio je 2023. u izdanju Društva dubrovačkih pisaca Od školske godine 2019./2020. predavač je na Poslijediplomskome sveučilišnom studiju Humanističke znanosti – modul: Mediteranski interdisciplinarni studij na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu.

U travnju 2020. uvršten je u popis nacionalnih stručnjaka za predmetno područje standardizacija zemljopisnih imena te savjetovanje u području hrvatskoga standardnog jezika u sklopu suradnje s hrvatskim prevoditeljskim odjelima Službe za hrvatski jezik u Europskoj komisiji.

Književna manifestacija 'Vidoška pjesnička noć' održana je 13. put u sklopu Stolačkoga kulturnog proljeća u organizaciji Matice hrvatske.