OD 26. DO 30. SRPNJA

Nagrađivani redatelji u žiriju Motovun Film Festivala

15.07.2022 u 17:09

Bionic
Reading

U programu filmovi članova žirija i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Maverick Gorana Markovića

Selekcija Motovun Film Festivala krcata je naslovima koji dolaze s bogatom berbom već osvojenih nagrada sa svjetskih festivala, a najbolje od najboljih odabrat će žiri sastavljen od uglednih filmaša.

O 12 naslova u konkurenciji glavnog programa odlučuju prošlogodišnja dobitnica Propelera Motovuna Ninja Thyberg, poljski redatelj i glumac Piotr Domalewski i hrvatski redatelj s američkom adresom Goran Dukić. Dok oni sude o glavnoj selekciji, festivalski posjetitelji moći će donijeti svoj sud o njihovim autorskim ostvarenjima. U glavnom programu, izvan konkurencije će se prikazati novi film Gorana Dukića, autora omiljenog hrvatskog kratkiša Mirta uči statistiku i sad već kultnog filma Pizzerija Kamikaze, bizarne dramedije o samoubojicama koji završe sasvim neobičnoj verziji čistilišta. Njegovo novo ostvarenje ponovno potvrđuje Dukićevu ljubav prema neočekivanome. Nosila je rubac črleni hrvatski je mjuzikl sa zagorskih brega čiji scenarij potpisuje Sandra Antolić. Glavni pripovjedač je animirani Isus Krist, dok je u centru radnje ljubavni život prasice Bebe.

Na putovanje u srce američke porno industrije vodi nas prošlogodišnji festivalski pobjednik – Užitak Ninje Thyberg. Snimljen prema istoimenom kratkometražnom predlošku koji je osvojio nagradu Canal Plus na Tjednu kritike festivala u Cannesu, Užitak je premijerno prikazan na Sundanceu, a nudi izrazito ljudski i humoristični prikaz dominantno muškog svijeta iz ženske perspektive.

Oni koji su prošle godine propustili Što dalje odavde nagrađivanog filmskog redatelja, scenarista i glumca Piotra Domalewskog, dobit će priliku nadoknaditi gradivo ovo ljeto. Film prati poljsku tinejdžericu Olju koja nakon nenadane očeve smrti putuje u Irsku kako bi ga vratila doma. No sve o čemu Olja razmišlja auto je koji joj je otuđeni otac obećao za 18. rođendan.

Među posebnim projekcijama prikazuju se i dva filma Gorana Markovića, dobitnika počasne nagrade Maverick za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja. Redatelj je to čiji su filmovi uvijek išli 'uz dlaku srednjoj struji, vladajućim ideologijama i normama filmskog ukusa', kako obrazlaže Jurica Pavičić, selektor motovunskog festivala. U čast njegovom popularnom, Motovun predstavlja dva filma iz rane faze njegove duge i bogate karijere, na remasteriranim kopijama; na Puli nagrađenu Nacionalnu klasu i privremeno zabranjeni film Majstori! Majstori!.

Obilježena sjajnim soundtrackom i odličnom glumačkom izvedbom, Nacionalna klasa danas je prava vremenska kapsula popkulture 1970-ih u Beogradu. Prati 27-godišnjeg vozača relija Floyda dok vješto zaobilazi svaku obvezu koja mu se nađe pred kotačima, a ponajviše vojni rok. Majstori! Majstori!, uronit će vas u tragikomični svijet unutar zidova osnovne škole, u kojem odlazak čistačice u mirovinu postaje odlična izlika za organizaciju zabave o društvenom trošku.