ZA ZAŠTITU JAVNE RIJEČI

Nadežda Čačinović nova predsjednica hrvatskog P.E.N.-a

16.03.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Sveučilišna profesorica, suosnivačica Centra za ženske studije, publicistkinja i prevoditeljica Nadežda Čačinović nova je predsjednica Hrvatskog centra P.E.N.-a, odlučeno je na izbornoj skupštini.

Na mjestu četverogodišnjeg predsjedanja tom udrugom naslijedila je povjesničara umjetnosti, pjesnika i publicista Zvonka Makovića.

Od 198 članova udruge na izbornoj skupštini bilo ih je 32, od kojih je 27 glasovalo za Nadeždu Čačinović, dok je jedini protukandidat novinar Drago Pilsel dobio dva glasa.

U nastupnom govoru nova predsjednica izrazila je nadu da će zajedno s upravnim odborom ostvariti temeljnu zadaću P.E.N.-a u zaštiti javne riječi.

Dosadašnji predsjednik Zvonko Maković osvrnuo se na protekli mandat tijekom kojega je hrvatski P.E.N. pokrenuo festival Književnost uživo, izdao šest knjiga poezije inozemnih pjesnika, te potaknuo uključivanje hrvatskih pjesnika u internetsku antologiju poezije. No, ustvrdio je kako nastojanja P.E.N.-a da se poboljša praćenje kulture u javnim medijima nije naišlo na odjek.

Osim nove predsjednice, P.E.N. je dobio i nove potpredsjednike (Tonko Maroević i Zvonko Maković), tajnike (Seid Serdarević, Ingrid Šafranek i Tomica Bajsić), upravni odbor (Branko Čegec, Željka Čorak, Giga Gračan) te nadzorni odbor (Andrea Feldman, Sibila Petlevski, Andrea Zlatar).

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se kao redovita članica u udrugu primi teoretičarka književnosti i prevoditeljica Iva Grgić, a kao počasna članica pjesnikinja Vesna Parun.