ORBANOVA OFENZIVA

Nacionalistička kulturna revolucija širi se Mađarskom

21.12.2011 u 09:05

Bionic
Reading

U svojem novom broju njemački tjednik Der Spiegel upozorava na zabrinjavajući trend u Mađarskoj, gdje tvrdo desna vlada Viktora Orbana, osim što je donijela kontroverzan i antidemokratski Zakon o medijima, kreće i u nacionalističku kulturnu revoluciju. Jedna od prvih žrtava jest intendant uglednog budimpeštanskog Novog kazališta (Uj Színház), kojeg zamjenjuje osvjedočeni i samoproglašeni antisemit

U Hrvatskoj se svaki put kad HDZ-u prijeti gubitak vlasti, što se dogodilo dva puta u dva desetljeća, mogu čuti žalopojke o tome kako će 'crveni' početi vršiti čistke, sječe glava i progone svih onih koji su se tijekom godina namnožili u državnim i javnim službama, velikim dijelom po stranačkom (tj. HDZ-ovskom) ključu, ili pak preko rodbinskih veza. Tako se i danas od mnogih u HDZ-u, kao i od nekih desno orijentiranih komentatora, može čuti o potocima krvi koja je potekla nakon 3. siječnja 2000. i dolaska Ivice Račana na vlast, velikim čistkama i progonu svih onih koji drže ruku na srcu dok se intonira 'Lijepa naša'. U tom kukanju se zato vrlo rado zaboravi da je HDZ zaslužan za najveću čistku suvremene hrvatske države, koja se dogodila kada je prvi put došao na vlast, te je ubrzo s bilo kakvog važnog ili manje važnog položaja uklonjen svatko tko nije bio dovoljno državotvoran po kriterijima Franje Tuđmana.

U sličnoj situaciji se danas nalazi Mađarska i njena kulturna scena, nad kojom je započelo iživljavanje desničarske vlade Viktora Orbana, koja u parlamentu drži dvotrećinsku većinu, što u praksi znači da može donositi kakve god želi zakone i činiti manje-više što god želi. To se odmah vidjelo po kontroverznom Zakonu o medijima, osmišljenom ponajviše da bi se ušutkalo kritične novinare, koji je izglasan i stupio na snagu unatoč oštrim kritikama iz EU.

U međuvremenu su premijer Orban i njegova stranka Fidesz promijenili i ustav, pa novi stupa na snagu 1. siječnja 2012, a nakon nekog vremena na vlasti došlo je vrijeme i nacionalističke kulturne revolucije.

Masovne smjene nepodobnih kulturnih kadrova su prvo započele u provincijskim kazalištima, u kojima je Fidesz brzo postavio sebi vjerne. No čistka je konačno stigla i u Budimpeštu, kulturno središte Mađarske, čija se lijevo orijentirana inteligencija i kreativna klasa nalazi pod snažnim udarom Orbanovih jurišnika. Tako posljednje dane na mjestu intendanta uglednog budimpeštanskog Novog teatra broji István Márta, kojeg će zamijeniti kulturnjak poznat po tome što se sam proglasio antisemitom, a inače je blizak ultradesnoj stranci Jobbik.

Riječ je o propalom glumcu Györgyju Dörneru, čiji je profesionalni domet dosad bio sinkroniziranje Mela Gibsona, a sada će se truditi da u Novom teatru 'prekine bolesnu hegemoniju degeneriranog liberalizma'. Već su premijeru Orbanu bliski kulturnjaci postavljeni na vodeća mjesta budimpeštanske Nacionalne opere, a radi se i na tome da se nekako ukloni i umjetničkog direktora Narodnog kazališta, zato što je dotični gay.

Baš kao i HDZ početkom devedesetih, i Orbanov Fidesz ima pik na spomenike koji se ne uklapaju u konzervativno-nacionalni svjetonazor, pa se uskoro ispred mađarskog parlamenta uklanja statua velikog pjesnika Attile Józsefa, koji je bio marksist, a život je skončao 1937. bacivši se pod vlak. Zaključak Orbanove vlade jest da osoba takvog profila ne smije imati svoj spomenik pred parlamentom, 'što ima smisla kao ukloniti kipove Friedricha Schillera u Njemačkoj, jer je poznati dramatičar imao dugu kosu', komentira Der Spiegel.

Na udaru se našla i 82-godišnja Agnes Heller, filozofkinja koju se smatra jednom od najvećih intelektualki Njemačke. Heller je ujedno i učenica velikog marksističkog filozofa Georga Lukácsa, što je u očima Orbana i njegovih pristaša čini još većim trnom u oku. Zato joj je desničarski tisak, inače pod kontrolom premijera Orbana, smjestio ne baš uvjerljivu aferu s pronevjerom novca EU, pa trenutno mađarska vlada i službeno istražuje Agnes Heller! Preostali neovisni komentatori i kulturni radnici zato komentiraju da je cilj Fidesza vratiti Mađarsku u stanje uma od prije 1920, kada se sanjalo o velikoj Mađarskoj, koja bi uključivala i dijelove današnje Hrvatske, Slovačke, Srbije i još nekih okolnih država.

Razvojem događaja nije pretjerano oduševljen ni slavni mađarski pisac György Konrád, koji je još kao 11-godišnjak preživio boravak u Auschwitzu. Kasnije je kritički raspoložen Konrád bio i žrtva komunističkog režima, dok danas ovaj 78-godišnjak živi povučeno u svom stanu u Budimpešti. Upitan da za Der Spiegel komentira kulturnu politiku vlade Viktora Orbana, György Konrád je imao tek sljedeće za reći: 'Demokratski izabrana vlast uvodi diktaturu. To se upravo događa u Mađarskoj.'