OD 15. LIPNJA

Na novom izdanju ZagrebDoxa čak šest premijera hrvatskih filmova

15.06.2021 u 13:46

Bionic
Reading

ZagrebDox već je godinama središnje mjesto na kojoj hrvatski autori predstavljaju svoje nove dokumentarne uratke, a u svom programu za utorak najavljuje premijer njih čak šest

Festivalskoj publici svoje će filmove predstaviti Bela Bračko-Milešević, Sara Alavanić, Jozo Schmuch, Marko Bičanić, Anja Koprivšek i David Bakarić.

Od 18 sati u kinu SC premijerno se prikazuju četiri kratkometražna i jedan srednjemetražni domaći dokumentarac. Redateljica Bela Bračko-Milešević u filmu 'Bog na kotačima' dokumentira pandemijsko izdanje obreda svete mise, dok Sara Alavanić predstavlja svoj svojevrsni filmski dnevnik samoizolacije uslijed pandemije, 'Jel ti frka kad ti priđem'.

U fokusu filma 'Hotel Mama' redatelja Joze Schmucha je majka danas odrasle djece koja otkriva svoju životnu priču, prisjećajući se odrastanja svoje djece, njihova osamostaljivanja, ali i jednog tragičnog gubitka, dok 'Još malo do Nove godine' Marka Bičanića iz perspektive dvojice zaigranih dječaka dokumentira posljednje dane prošle godine, obilježene potresom.

Film 'Volim' Anje Koprivšek prikazuje izazove koje pred sestrinsku ljubav postavlja odrastanje u romskoj obitelji. Odnos dviju sestara koje odrastaju u Zagrebu bilježi sukob karaktera, ali i čvrsta sestrinska ljubav.

Posljednja domaća premijera održat će se u 19 sati u Teatru &TD, a riječ je o kratkometražnom ostvarenju autora Davida Bakarića, filmu 'Od tebe sam sretan' koji se prikazuje u okviru programa Ljubav i prati ljubav dvoje mladih unatoč kilometrima razdvojenosti.

Program ZagrebDoxa u utorak počinje u 15 sati besplatnim projekcijama Međunarodne konkurencije u Teatru &TD i MM centru.

Prikazat će se 'Huntsville' Jamiea Meltzera i Chrisa Filipponea, o trenutku kada zatvorenici izlaze iz državne kaznionice u Huntsvilleu, najvećem otpusnom centru u Teksasu. Dok s putnom kartom i čekom od sto dolara u džepu na obližnjoj postaji čekaju autobus, većina ih prve trenutke slobode provodi telefonirajući, pušeći i razmišljajući u tišini.

'Normalna zemlja' Tomasza Wolskog najavljen je kao 'na trenutke groteskan film prožet osjećajem jeze koja raste iz minute u minutu' koji nudi prikaz zastrašujućeg komunističkog panoptikona koji i dalje špijunira i snima sam sebe.

U tom su terminu na rasporedu i 'Sjenke djetinjstva' ruskog autora Mihaila Gorobčuka o rađanju svijesti i prvom učenju jezika kod djece, te 'Kruh svagdašnji' kurdskog redatelja Rahima Zabihija, o opasnom poslu kurdskih kulbara, nosača koji transportiraju robu preko iranske granice.

U 16 sati u Kinu SC bit će prikazana dva filma iz programa Stanje stvari, 'Čistimo zajedno' Gabrielle Stemmer o mladim majkama koje balansiraju između obaveza i emotivnih turbulencija, te 'Judy protiv kapitalizma' Mikea Hoolblooma, o jednoj od vodećih kanadskih feminictica, aktivistici i novinarki Judy Rebick.

Teen Dox program donosi tri naslova koji se prikazuju u terminu od 17 sati u MM centru, 'Ispočetka' Zofie Sawicke, 'Pustinjske pse' Morrisa Samuela te 'Tinedžerske priče iz karantene' Charlotte Ballet-Baz i Marie-Pierre Jaury.

U 20 sati u kinu SC prikazuje se film 'Zacijeli me' srpske glumice i redateljice Danijele Štajnfeld, u kojem o traumatičnim iskustvima žrtava seksualnog nasilja progovara polazeći od vlastitog iskustva te kroz razgovore sa žrtvama postavlja pitanje je li izlječenje moguće. Nakon projekcije filma uslijedit će razgovor u okviru ZagrebDOXXL programa.

U razgovoru, koji će moderirati Jelena Ostojić, sudjelovat će Marijana Senjak, feministička psihoterapeutkinja iz Centra za seksualna prava Ženska soba, novinarka Jutarnjeg lista Snježana Pavić, aktivistica Lepa Mlađenović iz feminističke inicijative Verujem ti, te autorica filma Danijela Štajnfeld.

Na večernjim projekcijama u Regionalnoj konkurenciji prikazuje se film 'Sveti otac' rumunjskog autora Andreia Dăscălescua, o mladom paru koji saznaju da će postati roditelji pa krenu u potragu za odgovorima iz vlastitog djetinjstva.

U programu Stanje stvari prikazat će se novi film jednog od vodećih ruskih dokumentarista, Vitalija Manskog, 'Gorbačov Raj', filmski portret bivšeg političkog magnata i posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova te u Majstorima Doxa film 'Coronation' kineskog umjetnika, dokumentarista i aktivista Aija Weiweija u kojem autor propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinca ili zdravlje čitavog društva.