DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Na tri lokacije u povijesnoj jezgri Dubrovnika održana premijera predstave 'Dubrovačka zrcala'

28.07.2020 u 09:05

Bionic
Reading

Na Pustijerni, Mrtvom zvonu i Na Andriji u povijesnoj jezgri Dubrovnika u ponedjeljak je kao drugi premijerni naslov na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama izvedena predstava 'Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa' u režiji Dore Ruždjak Podolski i Marine Pejnović

Peripatetička predstava temeljena je na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika, prema tekstovima koje je izabrao Hrvoje Ivanković.

Predstava se izvodi na tri lokacije, na način da dvije različite skupine gledatelja istovremeno okuplja na Pustijerni i Na Andriji, odakle kreću prema poljani Mrtvo zvono, gdje se igra drugi dio predstave. Gledati predstavu završavaju na trećoj lokaciji, koja je zapravo bila početna onoj drugoj skupini gledatelja.

Na Pustijerni se odvija 'Vremenska stupica' prema poeziji i fragmentima eseja Milana Milišića, dok se istovremeno pred drugom skupinom publike Na Andriji igraju "Svete stijene grada moga" prema fragmentima djela Iva i Luja Vojnovića, zatim Dživa Gundulića, Dživa Bunića, Miroslava Krleže, Johanna Georga Kohla i Ide von Düringsfeld.

Dvije skupine publike susreću se na Mrtvom zvonu na 'Gomnaidi', koja se izvodi prema istoimenoj pjesmi Junija Đona Palmotića te improvizacijama umjetničkog ansambla predstave.

Naziv predstave preuzet je dijelom od Milišića ('Dubrovačka zrcala' urednički je naslov knjige njegovih postumno izdanih eseja), a dijelom od Vojnovića (tri struka u posveti su 'Dubrovačke trilogije' njegovu ocu).

Redateljica Dora Ruždjak Podolski istaknula je zadovoljstvo činjenicom da je predstava realizirana unatoč aktualnim nedaćama i teškim vremenima. 'Predstava je nastala u vrlo kratkom vremenu. Predlošci su izuzetno zanimljivi i zahvala ide Hrvoju Ivankoviću, koji je sjajno složio izbor tekstova koji rezoniraju s gradom. Svaki poetski dio je različit i baš u toj različitosti i jest posebnost ovog projekta, osim što podržava ambijentalnost. Predstava nije kritika Dubrovnika, već 'memento mori'', rekla je Ruždjak Podolski.

Izrazito ambijentalna i poetična predstava puna je poezije, nostalgije i začudnih atmosferičnih dijelova, s ansamblom sastavljenim od kazališnih doajena i mladih umjetnika, a čine ga Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović, Livio Badurina, Nikša Butijer, Dražen Šivak, Iva Kraljević, Nataša Kopeč, Gloria Dubelj, Romano Nikolić, Andrej Kopčok i Lujo Kunčević.

Kostimografkinja je Duška Nešić Dražić, scenski pokret kreirao je i s glumcima uvježbao Šimun Stankov, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a zvuk Maroje Kurajica.

Predstava se izvodi još u utorak i srijedu, 28. i 29. srpnja.

  • +26
Premijera predstave 'Dubrovačka zrcala - tri struka lovorike, pelina i vrijesa' Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić/PIXSELL