DVIJE KUNDURICE

Mara i Kata nasmijale festivalsku publiku: Prva dramska premijera na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama

21.07.2020 u 11:12

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Mara i Kata', autorskog projekta Saše Božića u suradnji s Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljicom, održana je u ponedjeljak navečer u Kazermi pod Svetom Marijom u povijesnoj jezgri Dubrovnika kao prvi premijerni dramski naslov 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Autorski projekt 'Mara i Kata' inspiriran je legendarnom emisijom Hrvatskog radija - Radio Dubrovnika "Na posjedu u kundurica" te knjigom 'Dubrovačke kundurice' Dese Begović Mrkušić. Na 71. Igrama 'Mara i Kata' počinju tamo gdje originalna radio snimka završava.

Koautor i redatelj Saša Božić izjavio je kako je priču o dubrovačkim kunduricama Mari i Kati te emisiji Radio Dubrovnika doznao od producentice DLJI Line Njirić, nakon čega je razvijena ideja o suvremenim kunduricama i današnjem gradu.

'U Doris i Nataši sam našao prekrasne suradnice i koautorice, jer sam kroz njih upoznao priču o mentalitetu kundurica te svemu što nose. Zanima me baviti se memorijskim praksama i sjećanjem, pogotovo grada kao što je Dubrovnik, kojeg umjetnički i ljudski posjećujem već dugi niz godina. Naravno da me onda zanimalo i što su to zlatna vremena Dubrovnika. Na to se nadovezala priča o kunduricama', rekao je Božić.

Dodao je kako Šarić Kukuljica i Dangubić sjajno poznaju mentalitet Dubrovnika, a on je samo otvarao teme koje su se pokazale zanimljivima.

'Nastali su sati i sati materijala te nisam mogao prestati uživati, a u tom kreativnom vrelu humora, igre i zabave najteži je zadatak bilo izabrati materijale za predstavu', istaknuo je Božić.

Doris Šarić Kukuljica rekla je kako sa koautorima dijeli duboko razumijevanje i isti pogled prema Dubrovniku, i svemu lijepom i tužnom što Dubrovnik nosi i oko čega se svi trebaju brinuti.

'Kroz improvizacije smo došli do teksta predstave. U prvom dijelu naglašavamo temu korektnosti, za koju se često pitamo što je to. Nas i inače tište te forme korektnosti ili tolerantnosti, koje u sebi nose nešto dosta suženo, ali kad prijeđe granicu pretvori se u neistinu, kao neku 'ručnu kočnicu' i kad ju ne bi trebalo dizati, jer ne otvara dijalog', istaknula je Šarić Kukuljica.

Napomenula je kako drugi dio predstave dira bolne rane Dubrovnika nakon Domovinskog rata, ali i neizvjesnu budućnost.

Nataša Dangubić rekla je kako je današnje vrijeme 'najužeg kruga' bilo pravi trenutak za ostvarenje stare želje i ideje o stvaranju predstave o kunduricama.

'Prvu ideju o dvije kundurice koje komentiraju sve događaje probali smo nadograditi s još jednom, malo ozbiljnijom dimenzijom, koja nas tišti. Nadam se da smo je obradili na duhovit način, ali smo željeli da ne ostane sve samo na površini, već da ipak malo dublje zaronimo u probleme Dubrovnika. Komičnost nije jedina osobina ove predstave, već ima i sjete i činjenica', izjavila je.

Zbog velikog interesa publike, uz prvotno planirane četiri, dodane su još četiri izvedbe za koje su ulaznice rasprodane. Predstava je na programu još 21. i 22. srpnja (u dva termina) te 3. i 4. kolovoza i 5. kolovoza (u dva termina).