13. izdanje

Dobitnice Nagrade EU za književnost i makedonska literarna zvijezda na riječkom Vrisku

17.09.2020 u 15:27

Bionic
Reading

I u ovoj pandemijskoj godini Vrisak je ugostio niz značajnih hrvatskih i regionalnih autora pa su tako u utorak, 15. rujna, na festivalskoj pozornici razgovarale čak dvije dobitnice Nagrade Europske unije za književnost – Lidija Dimkovska i Tanja Stupar-Trifunović

Makedonska kozmopolitkinja Dimkovska u Hrvatsku je došla predstaviti prijevod svog romana 'Non-Oui', a Stupar-Trifunović bosanskohercegovačku granicu je prešla kako bi govorila o svom novom djelu 'Otkako sam kupila labuda', stoji u priopćenju.

Obje su književnice naglasile važnu ulogu koju Nagrada Europske unije može odigrati kada je riječ o autorima koji pišu na takozvanim 'malim', u prijevodnoj literaturi često marginaliziranim, jezicima. Pjesnikinja Monika Herceg u riječkoj hali Exportdrva usporedila je svoje dvije ljubavi – fiziku i poeziju – i iskonsku ljepotu koju obje nose u sebi. Zbirka pjesama ove mlade nagrađivane autorice 'Vrijeme prije jezika' privukla je veliku pozornost i kritike i publike. Utorak na Vrisku završio je u klubu Morski prasac uz live izvedbu pjesama Arsena Dedića.

Zlatko Gall predstavio je biografiju 'Arsen – Čovjek kao on' u kojoj se osvrće na cjelokupan opus slavnoga glazbenika. Program je u srijedu, 16. rujna, otvorio Andrija Škare s romanom 'Dva prsta iznad gležnja'. Govoreći o izazovima pisanja iz ženske perspektive – i to tinejdžerske – Škare je otkrio da nije nužno pokušao proniknuti u psihologiju djevojčice već prikazati situacije koje su dio univerzalnog ljudskog iskustva. 'Dva prsta iznad gležnja' nalazi se tetovaža benda koji je time obilježio odrastanje glavne junakinje u vrijeme sazrijevanja mlade hrvatske demokracije.

Kao što je Boccacciov 'Decameron' inspirirala kuga, tako je 'Hrvatski decameron' Tomislava Čadeža inspirirala ova nova pandemija. Stotinu tekstova sabranih u knjizi eruditski su i profinjeni eseji koji pružaju intelektualni uvid u novu pandemijsku normalnost. Autor Marko Tomaš predstavio je svoj prvi roman 'Nemoj me buditi'.

Makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska pridružila se javljanjem uživo kako bi promovirala hrvatski prijevod svoje zbirke priča 'Nikamo ne idem'. Naslov knjige pokazao se proročanskim za ovu godinu kada se čini da cijeli svijet zaista trenutno 'nikamo ne ide'.

U četvrtak, 17. rujna, pridružite se razgovoru s Bojanom Guberac i Andreom Žic Paskuči, a zatim poslušajte Zoju Strenja Šolaja koja će predstaviti svoje djelo 'U vrtložini'. U Rijeku stiže i dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić s romanom 'Pas i kontrabas', a večer će zaokružiti predstavljanje zbirke pjesama 'Masarykova' koju će predvoditi pjesnikinja, glazbenica i aktivistica Mirela Priselac Remi.

U petak, 18. rujna, će se održati niz novih programa – Nada Topić govorit će o zbirci pjesama 'Stope u snijegu', Damir Zlatar Frey dolazi predstaviti 'Istarsku Lady Macbeth', Vlado Simcich Vava svoje 'Podudarnosti', a u Dnevnom boravku pridružite nam se na videoprojekciji intervjua s dvoje hvaljenih europskih autora: Grkinjom Kalliom Papadaki i Nizozemcem Iljom Leonardom Pfeijfferom. U festivalskom dijelu Vrisku posjetitelji će moći uživati do 19. rujna, a najveći dio programa održat će se u hali Exportdrva, te u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac.