SAJAM KNJIGA I FESTIVAL AUTORA

Vrisak večeras u ritmu Arsena Dedića

15.09.2020 u 15:28

Bionic
Reading

Usprkos svim izazovima, ovogodišnji, 13. Vrisak i službeno je otvoren, a V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman otišla je u ruke pjesnika i romanopisca Žarka Jovanovskog za filmski roman ceste 'Pizzeria Europa'

Nakon svečanog otvorenja u prekrasnom Perivoju Guvernerove palače, vrijeme je bilo da se Vrisak vrati svojim punkerskim korijenima i preseli u urbano, industrijsko okruženje zgrade Exportdrva. Tako je prvi 'pravi' dan Festivala započeo promocijom engleskoga prijevoda romana 'Catherine the Great and Small'. Prošlogodišnja dobitnica Nagrade Olja Knežević i glavni urednik V.B.Z.-a Drago Glamuzina razgovarali su o važnosti V.B.Z.-ove nagrade, suradnji s britanskom kućom Istros Books i mogućnostima koje dobitnicima pruža projekt 'Na margini' koji se odvija pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, stoji u priopćenju.

Večer se nastavila uz predstavljanje dugo očekivane zbirke poezije Olje Savičević Ivančević 'Divlje i tvoje'.

Autorica je pročitala niz svojih pjesama, a urednik Seid Serdarević pohvalio je Oljin izvrstan ritam i melodičnost, široki spektar tema koje zbirka obuhvaća, te je naglasio i da se svaka pjesma može iščitati na više načina i zahtijeva pozornog čitatelja. Rođeni Riječanin Ivica Prtenjača prvi se puta našao u hali Exportdrva kako bi predstavio svoj najnoviji roman 'Plivač'. Drago Glamuzina primijetio je kako je to, po njegovom iskustvu, prvi roman napisan i objavljen u Hrvatskoj koji govori o nevoljkosti i izbjegavanju rata u Hrvatskoj. Prtenjača je ustvrdio kako ga nisu brinule reakcije javnosti kada se odlučio pozabaviti tako provokativnom temom.

Večer je završila energičnim izvođenjem slam poezije drumskih pjesnika: Vida Jeraja i Zorana Kelave.

Vrisak se nastavlja cijeli tjedan, a u utorak, 15. rujna, u Exportdrvu Monika Herceg predstavit će zbirku pjesama 'Vrijeme prije jezika', Lidija Dimkovska ('Non-Oui') i Tanja Stupar Trifunović ('Otkako sam kupila labuda') govorit će o svojim novim romanima i Nagradi za književnost Europske unije, a Zlatko Gall će u klubu Morski prasac održati promociju knjige 'Arsen – Čovjek kao on'.

U srijedu, 16. rujna, čeka nas niz novih odličnih programa – tako Andrija Škare stiže predstaviti svoja 'Dva prsta iznad gležnja', Tomislav Čadež knjigu 'Hrvatski dekameron', Marko Tomaš svoj hvaljeni roman 'Nemoj me buditi', a makedonska književnica Rumena Bužarovska virtualno će se pridružiti Festivalu kako bi govorila o svojoj zbirci kratkih priča 'Nikamo ne idem'.  

U festivalskom dijelu Vrisku posjetitelji će moći uživati do 19. rujna, a najveći dio programa održat će se u hali Exportdrva, te u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac.