U PRESTIŽNOM DRUŠTVU

Muzej prekinutih veza stvara europski grad budućnosti

16.12.2014 u 19:09

Bionic
Reading

Zajedno sa Sveučilištem primijenjenih znanosti u Bremenu, sveučilištima u Oslu, Helsinkiju i Düsseldorfu te još sedam prestižnih europskih znanstvenih i kulturnih institucija, Muzej prekinutih veza sudjeluje u dugoročnom suradničkom projektu 'The People’s Smart Sculpture – PS2', vrijednom dva milijuna eura, a sufinancira ga Europska komisija u okviru programa Kreativna Europa

'Zagrebački Gornji grad: Mijene srca' (Zagreb Upper Town: Change of Heart) radni je naziv potprojekta kojim se omiljeni gornjogradski muzej uključuje u istraživački i umjetnički projekt čiji je cilj stvaranje suradničke platforme umjetnika, znanstvenika, kulturalnih radnika i građana u propitivanju i stvaranju europskog grada budućnosti.

Zahvaljujući jedinstvenom modelu formiranja zbirke i angažiranja posjetitelja koji je Muzej prekinutih veza razvio na međunarodnoj sceni Zagreb postaje jedan od osam europskih gradova-laboratorija u kojima će se tijekom 3,5 godine propitivati razvoj europskog urbaniteta.

Gornji grad, u kojem je od 2010. smješten Muzej prekinutih veza, obiluje kulturnim, povijesnim i političkim značenjima koja se odražavaju na svakodnevni život lokalne zajednice te pozivaju na reinterpretaciju 'ritma' te gradske četvrti

Projekt traje do kraja travnja 2018, a glavni dio aktivnosti na Gornjem gradu odvijat će se tijekom proljeća 2016. Radionice, predavanja i umjetničke akcije integrirat će suvremenu umjetnost, primijenjeni dizajn, znanost, pametne tehnologije i korisničku kulturu, uz sudjelovanje domaćih i inozemnih umjetnika, istraživača i lokalne zajednice.

The People’s Smart Sculpture (PS2) - društvena umjetnost na europskim prostorima

PS2 je interdisciplinarni istraživački i inovativni projekt o kulturnom razvoju europskog grada budućnosti. Potaknut mogućnostima digitalne tehnologije i društvene suradnje, PS2 povezuje ljude i potiče razmjenu ideja za 'pametne gradove' u cilju zajedničkog stvaranja ugodnog i poticajnog gradskog okruženja.

Projekt vodi Sveučilište primijenjenih znanosti iz Bremena, a koordinira Martin Koplin, direktor M2C Instituta za primijenjene medijske tehnologije i kulturu. Uz Muzej prekinutih veza, u projektu sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Helsinki Metropolia, GAUSS institut i Nacionalni institut i muzej Bitola, Sveučilište Kristianstad, Warehouse9 (Kopenhagen), Oslo Barnemuseum, Sveučilište Oslo, Sveučilište primijenjenih znanosti Düsseldorf te Gradska galerija Gdanjsk.

Od studenog 2014. do kraja travnja 2018. 12 projektnih partnera iz osam europskih zemalja sudjeluje u 11 eksperimentalnih potprojekata. Projekt će iznjedriti i europsku studiju o novim oblicima participacije koja ima za cilj poduprijeti i pratiti njegovu konačnu održivost.