SKANDAL U MEKSIKU

Muzej čokolade ugrožava spomenike kulture

30.08.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Zbog izgradnje dva muzeja koja tematiziraju povijest čokolade došlo je do svađe i razilaženja unutar akademskih krugova Nacionalnog instituta za arheologiju i povijest Yucatana koji nadgleda spomenike UNESCO-ove svjetske baštine

Svađa koja je izbila u Meksiku oko konstrukcije muzeja čokolade na području grada Chichen Itza, majanskog kompleksa smještenog na poluotoku Yucatan, koji je prije dolaska španjolskih osvajača bio središte kulture Maja, koji je ujedno i UNESCO-ova svjetska baština, otkrila je duboke podjele unutar Nacionalnog Instituta arheologije i povijesti te dovela u pitanje sposobnosti upravljanja njihovih zaposlenika nad zaštićenim spomenicima kulture.

Protivnici izgradnje muzeja, od kojih su neki ujedno i zaposlenici Instituta, organizirali su javnu kampanju koja je zasad zaustavila izgradnju muzeja koji bi se bavio poviješću čokolade u Chichen Itzi.

Gradnja muzeja započeta je na privatnom imanju, ali unutar zaštićene arheološke zone. Izgradnja je počela bez dozvole te navodno krši zakone koji štite meksičko nacionalno nasljeđe.

Institut je naredio dekonstrukciju već sagrađenih temelja, međutim odobrio je izgradnju muzeja istoj tvrtki u obižnjem gradiću Uxmalu. Oba čokoladna muzeja u vlasništvu su obiteljske tvrtke Van Belle, osnivača grupe Puratos, belgijskog giganta čokoladnog biznisa.

Meksičke novine prenose kako su dozvolu za čokoladni muzej u Uxmalu potvrdila dvojica delegata Instituta, antropolog Eduardo Lopez Calzada i arheolog José Huchim Herrera

S druge strane, brojni akademici i istraživači koji su zaposleni u Nacionalnom institutu arheologije i povijesti Yucatána vode ostrašćenu kampanju protiv izgradnje oba muzeja te nastoje da tvrtka isplati odštetu za promjene koje su tijekom izgradnje napravljene na 'svetim putovima' u Chichen Itzi.

U javnoj deklaraciji, prozvali su konstrukciju muzeja 'nasilnim činom'. Kritiziraju i prenagljenu odluku izdavanja dozvole za nastavak rada na muzeju u Uxmalu.

'Protivimo se izgradnji takvih objekata unutar arheološki zaštićenih područja i zahtijevamo njihovo uklanjanje jer imaju strogo komercijalnu funkciju i prijete edukativnim objektima kulturnog nasljeđa našeg naroda', napisali su u objavi.