ISTRAŽIVANJE POTVRDILO

Muškarci i dalje dominiraju svijetom književnosti

07.03.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Istraživanje američke organizacije Vida pokazalo je da, unatoč povećanju brojke spisateljica, muški pisci i kritičari i dalje dominiraju literarnim svijetom

Američka organizacija žena u književnosti Vida provela je istraživanje o zastupljenosti i vidljivosti žena u svijetu književnosti.

Istraživanje se sastojalo od analize podataka u publikacijama London Review of Books, Times Literary Supplement i New Yorker objavljenim posljednjih tri godine u nastojanju da se naglasi neravnoteža između muških i ženskih pisaca te književnih kritičara i recenzenata.

Prema novim brojkama, malo se toga promijenilo od 2010. godine.

Godine 2012. u magazinu London Review of Books 24 posto recenzenata bile su žene (samo 66 od 276), a samo 27 posto knjiga koje su se našle u preporukama bila su djela autorica. U magazinu New York Review of Books 16 posto recenzentica bile su žene, a samo 22 posto recenziranih knjiga napisale su književnice. Slična je situacija i u Times Literary Supplementu s 30 posto ženskih recenzentica i 25 posto djela ženskih autorica.

Vrlo slični podaci mogu se naći i u časopisima Harper's, The Paris Review, The New Republic, New York Review Of Books, Times Literary Supplement, The New Republic i The Nation.

Amy King
iz organizacije Vida istakla je da su brojke i dalje poražavajuće te da eventualna pozitivna promjena u budućnosti ne može biti rezultat slučajnosti, već promišljanja i proaktivnog djelovanja, prenosi Guardian.