1. - 23. rujna

Izložba 'Overdeveloped' Fedora Vučemilovića u Galeriji Forum

25.08.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Izložba 'Overdeveloped' Fedora Vučemilovića, koja se otvara 1. rujna u zagrebačkoj Galeriji Forum, predstavlja autorov multimedijski ciklus nastao tijekom njegova boravka u New Yorku i Washingtonu

Vučemilovićev dosadašnji rad proteže se na područje konceptualne i post-konceptualne umjetnosti, likovne umjetnosti, proširenih medija fotografije i videa, a u svakom od navedenih područja pokazivao je sklonost eksperimentiranju i pomicanju granica, napominje se u najavi.

Takav pristup i promišljanje rezultirali su umjetničkim opusom koji uključuje sve vrste foto-medija, a na tom tragu nastao je i ovaj ciklus kojim bilježi ritam i strujanja golemog New Yorka, dodaje se.

Kako se objašnjava, svoju infiltraciju na spektakularni i ekstravagantni Manhattan Fedor Vučemilović je dokumentirao u stilu koji uspijeva spojiti reportažnu i konceptualnu fotografiju.

Obilazeći galerije i ateljee gledateljima prenosi duh mjesta u fotografiji, videu i zvuku, a također ga kontekstualizira unutar hrvatske umjetnosti, uspostavljajući dijalog s poslijeratnim modernizmom koju simbolizira platno iz njujorškog ciklusa Ede Murtića; suvremenim slikarstvom koje predstavlja slika Stipana Tadića, s kojim se družio u New Yorku te s vlastitim opusom kroz nekoliko fotografija kojima daje nove interpretacije.

Po riječima kustosa izložbe i voditelja Galerije Forum, Feđe Gavrilovića, Vučemilović je u New Yorku vidio grandioznost fantastičnih i legendarnih gradova, kao i indiferentnost prema ljudskim životima kakva se može osjetiti u prirodi.

'Svojim je fotografijama prenio one njujorške "manners free and superb" koje je opjevao Whitman u Mannahatti', ustvrdio je u predgovoru.

Fedor Vučemilović (Split, 1956.) diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu filmsko i televizijsko snimanje.

Uz profesionalno bavljenje fotografijom, filmom i umjetničkom djelatnošću, od 1975. do 1980. djeluje i kao član Grupe šestorice autora s kojom organizira izložbe-akcije te pokreće časopis Maj 75. i aktivno sudjeluje u izgradnji vizualnog identiteta alternativne kulture u Zagrebu.

Izložba se može pogledati do 23. rujna.