UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

MSU protiv smjene Antuna Maračića

20.12.2012 u 11:21

Bionic
Reading

Stručno vijeće Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu dalo je podršku dosadašnjem ravnatelju Umjetničke galerije Dubrovnik Antunu Maračiću koji je odlukom Gradskog vijeća Dubrovnika svrgnut s tog mjesta nakon dvanaest godina

Unatoč tome što je dobio podršku Stručnog, Upravnog i Kulturnog vijeća, nakon 12 godina obnašanja te funkcije, Antun Maračić smijenjen je s mjesta ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik.

Odluku Gradskog vijeća mnogi su protumačili kao politički motiviranu, budući da nova ravnateljica Vesna Delić Gozze nema mnogo iskustva na području moderne i suvremene umjetnosti, a i bliska je gradonačelniku Vlahušiću.

Nezadovoljni smjenom Maračića, Gradskom vijeću se obratilo Stručno vijeće Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Budući da je u postupku odabira ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik, posve ignorirano mišljenje struke (Stručnog vijeća UGD, Kulturnog vijeća za muzejsko galerijsku djelatnost Grada Dubrovnika, Upravnog vijeća UGD), pridružujemo se kulturnoj javnosti koja se ne slaže s takvim postupkom i izražavamo podršku dosadašnjem ravnatelju Antunu Maračiću.

Usprkos činjenici što u postupku imenovanja ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik do sada niste poštovali mišljenje struke, dužnost nam je izraziti nezadovoljstvo vašom odlukom izbora ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik.

Svojim dugogodišnjim djelovanjem Antun Maračić struci je dao neizmjerno velik doprinos, ne samo kao vrstan umjetnik, jedan od najaktivnijih kritičara i autor brojnih tekstova o suvremenoj i modernoj umjetnosti, nego i ravnatelj koji je u Umjetničkoj galeriji postavio i ostvario visoke muzeološke standarde te ostvario programe iznimne kvalitete i raznovrsnosti.

Kolega Maračić uspješno je pokrenuo i nekoliko projekata na međunarodnom planu, u čemu posebno ističemo suradnju s kolekcijom Thyssen Bornemisza Art Contemporary koja je rezultirala izložbom 'Svjetlina' na kojoj su predstavljena danas najznačajnija imena u svijetu suvremene umjetnosti.

S velikim smo zadovoljstvom pratili program Umjetničke galerije gdje su, uz redovito predstavljanje dubrovačkim umjetnina, organizirane monografske ili tematske izložbe na kojima su sudjelovali renomirani hrvatski i strani suvremeni umjetnici.

Budući da je riječ o kolegi koji je do sada odgovorno, uzorno, predano i nadasve energično i strastveno obavljao svoju profesionalnu zadaću, neugodno smo zatečeni vašom odlukom i zabrinuti zbog nepoštivanja i omalovažavanja uloga i rezultata stručnosti.

Potaknuti iscrpnim obrazloženjem Stručnog vijeća UGD, zahvaljujući kojemu je moguća usporedba četverogodišnjih planova kandidata, činjenično stanje o dosadašnjim dosezima kao i viziji djelovanja galerije u budućnosti, koje ide u prilog Antunu Maračiću više je nego evidentno. Stoga se duboko nadamo da ćete svoju odluku, ipak, još jednom preispitati i omogućiti kolegi Maračiću da angažirano i stručno dovrši svoju profesionalnu misiju.