ULIČNA UMJETNOST

MSU predstavio novi mural umjetnice OKO

14.10.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Na devedeset metara dugom betonskom zidu platoa Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) od utorka je izložen novi rad mlade zagrebačke akademske slikarice, 'ulične umjetnice' poznate pod pseudonimom OKO, njezin mural 'Open My Eyes That I May See', kojega je stvarala protekla tri tjedna

Zapadni zid platoa MSU-a, okrenut prema velikom križanju najprometnijih novozagrebačkih avenija, umjetnica Marina Mesar - OKO, koja rijetko otkriva svoj identitet jer smatra da je njezin rad i pseudonim najbolje predstavljaju, oslikala je uz pomoć grafitera Cheza.

Životinjski motivi i oči, kao njezin znak, po kojima je postala prepoznatljiva na zagrebačkim ulicama, ali i svjetskim galerijama, prisutni su i u njezinom novom radu, koji će, smješten kod autobusnog stajališta gdje svakodnevno prolaze tisuće ljudi, zasigurno biti njezino dosad najprimjećenije djelo.

Po riječima umjetnice, sam naziv murala 'Open My Eyes That I May See', koji je odsad i dio Zbirke slikarstva MSU-a, referira se na moć koju umjetnost ima u širenju naših vidika, odnosno 'omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti'.

OKO, koja živi na relaciji Zagreb-London, sa svojim je radovima već desetak godina prisutna u javnom gradskom prostoru rodnog Zagreba, izrađujući instalacije na ulicama, koristeći grafičke tehnike poput linoreza, bakroreza i crtanja, s fantazmagoričnim prizorima, često životinjskim likovima na tijelu ljudi.

Mural MSU-a nije prvo njezino djelo koje je 'institucionalizirano', iako je kao i sva djela ulične umjetnosti, prepušteno slučajnim i namjernim intervencijama anonimnih autora. Svoje slike, murale i instalacije OKO je već izlagala u brojnim svjetskim galerijama i muzejima, među kojima su Victoria&Albert Museum u Londonu, galerija e-flux u New Yorku.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić smatra kako taj projekt doprinosi nastojanjima Muzeja u komunikaciji s publikom i okruženjem u kojemu je smješten. 'Otkad smo došli na novu lokaciju govorimo da želimo biti dnevni boravak Zagrepčanima, zato je već puno radova izloženo oko Muzeja, a i naša Medijska fasada važan je komunikacijski kanal sa svima koji možda još nisu posjetili MSU, a na ovaj su način u kontaktu sa suvremenom umjetnošću', istaknula je.

Neka od umjetničkih djela postavljenih na otvorenom već su postala svojevrsnim simbolom zgrade, primjerice 'Dvostruki tobogan' Carstena Höllera, 'Oči pročišćenja' Miroslawa Balke ili 'Oblik prostora' Ivana Kožarića.

'Tim projektom MSU pokazao da sustavno i sigurno gradi poziciju gradskog toposa koji želi živjeti i komunicirati sa svojim okruženjem, te sudjelovati i pratiti suvremene umjetničke trendove', rekao je u ime Ministarstva kulture Goran Blagus

Ocijenio je da će mural dodatno 'afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, doprinijeti otvaranju Muzeja prema novoj publici i postati vrijedna kulturna ostavština našega vremena'.

Kako je OKO potekla iz skejterske kulture, MSU planira nastaviti suradnju u obliku izgradnje skejterskog parka na južnom dijelu platoa, koji će biti inspiriran tradicionalnim igračkama.