ADRINETBOOK

MSU partner u međunarodnom projektu digitalizacije knjižne građe

06.07.2020 u 22:38

Bionic
Reading

MSU je počeo aktivnosti kao partner u velikom međunarodnom projektu digitalizacije knjižne građe 'ADRINETBOOK' u sklopu prekograničnih projekata suradnje u Jadransko-jonskoj regiji (ADRION), projekt će trajati 30 mjeseci, a proračun mu je milijun i pol eura

Projekt 'ADRINETBOOK' će kroz online dostupnost knjiga i rijetkih publikacija podići svijest o zajedničkoj baštini u Jadransko-jonskoj regiji i ponuditi orijentacijski okvir za pojedine aktivnosti kako bi se kulturna baština vrednovala unutar 'ADRION' branda, ali i kroz izgradnju i transfer znanja općenito, putem pilot-projekata digitaliziacije, priopćio je u ponedjeljak Muzej suvremene umjetnosti (MSU).

MSU - Posebna vrijednost projekta promocija suvremene građe u turizmu

Nositelj projekta je talijanski grad Macerata, a na projektu surađuju partneri iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Srbije i Grčke. Projekt je usmjeren na promociju, valorizaciju i zaštitu kulturnoga nasljeđa Jadransko-jonske regije, prvenstveno putem digitalizacije knjiga, časopisa, arhiva te umjetničke dokumentacije, kao i publikacija vezanih uz kulturnu produkciju pojedinih područja.

Kako je navedeno, cilj projekta je interpretacija zajedničke baštine u Jadransko-jonskoj regiji, a projekt je i osnova za povezivanje kulturnoga i turističkoga sektora, otvarajući pritom mogućnost izvedbe inovativnih digitalnih aplikacija i promociju novih turističkih ruta s fokusom na valorizaciju kulturnoga naslijeđa.

Istaknuto je da je MSU prepoznat kao institucija koja je ostvarila izvrsne rezultate u digitalizaciji muzejske građe i koja je vrlo aktivna na području online projekata. MSU pak posebnu vrijednost projekta za njihovu instituciju 'vidi u prilici promocije suvremene građe u turizmu'.

Održiviji pristup turizmu i povećani interes za kulturnu baštinu

MSU je u priopćenju objasnio da, kroz umrežavanje kulturnih institucija u regiji, projekt stavlja naglasak na zajedničke programe digitalizacije koji će omogućiti i drukčiji, održiviji pristup turizmu, ali i povećani interes za kulturnu baštinu, kao i šire shvaćanje kulturne baštine uopće.

Istaknuto je kako se želi doći do novih, naprednijih modela valorizacije i interpretacije kulture i umjetnosti, ali i do medijacijskih procesa usmjerenih prema široj publici tim što će se osigurati novčana sredstava za edukaciju u području digitalizacije te razmjenu znanja i vještina stvaranjem međunarodnoga konzorcija stručnjaka unutar projekta s jedne, a povezivanjem s privatnim sektorom, s druge strane.

MSU je podsjetio kako se, zbog nužnog održavanja distance, posljednjih nekoliko mjeseci kulturna produkcija i medijacija u velikoj mjeri preselila na internet. Navedeno je kako, osim toga, u vremenu koje predstavlja izazov za prometnu infrastrukturu i turističku industriju, revalorizacija i digitalizacija kulturne i knjižne baštine otvara mogućnost za razvoj novih, obazrivijih i posvećenijih pristupa putovanju i planiranju odmora. 

Partnerski konzorcij čini devet partnera iz šest različitih zemalja: iz Italije grad Macerata i Centralni institut za objedinjenu katalogizaciju talijanskih knjižnica, albanski grad Gjirokastra, MSU i Agencija za ruralni razvoj zadarske županije iz Hrvatske, Nacionalna biblioteka Srbije, grčki grad Thassos i Istraživački i obrazovni centar Rakičan iz Slovenije, a regija Marche pridruženi je partner.