PREDSTAVE U MSU

Antisezona ili kako plesati u nemogućim uvjetima koronavirusa?

24.06.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Pet renomiranih domaćih plesnih umjetnica koje se i inače zalažu za nekonvencionalne oblike umjetničkog djelovanja, Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u nemogućim uvjetima korone pokrenule su Antisezonu, jedinstven program samo-kuracije/samo-programacije na domaćoj plesnoj sceni u sklopu kojega publici nude predstave u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Nakon što su 20. lipnja u Pogonu Jedinstvo premijerno izvele predstavu 'Utopija produženih ovdje i sada' autorice Sonje Pregrad, članice Antisezone 26. lipnja u 20 sati najavljuju 'Krupne kadrove' Silvije Marchig u produkciji DIVERT/IMRC u MSU te 'Bliske susrete plesne vrste' u 18 sati. 'Krupni kadrovi' u istom se prostoru repriziraju 28. lipnja u 18 sati, a u 19.30 sati 'Hangover sesija'.

U listopadu gostuje predstava 'Sol', Kik Melonea, a repriziraju se 'I kiborzi plešu u MSU', 'Bliski susreti plesne vrste' i 'Hangover sesija'. U studenom je najavljen Međunarodni festival improvizacije 'IMPROSPEKCIJE 2020', a u prosincu premijera gostujuće predstave 'Koga briga?' autorice Ane Kreitmeyer uz reprize programa.

Želja umjetnica je predstaviti raznovrstan program u kojem se isprepliću njihove različite poetike pa i estetike, kako bi se radovi i umjetnički interesi doveli u blizinu aktivirajući pritom još jednu novu razinu razumijevanja umjetničkog rada.  Antisezona, navode, u tom smislu koristi one resurse i vještine koje je plesna scena akumulirala borbom za opstanak – žestinu, umreženost, izdržljivost, solidarnost i osjetljivost, sposobnost multitaskinga (istovremenog umjetničkog rada, kulturne produkcije i aktivizma) – kako bi, umjesto potonuća u kolektivni defetizam, u prostoru ničeg izmislile novu izvorišnu točku djelovanja: simbolički i fizički prostor, okrupnjavanje putem udruživanja, kako financijski, tako i diskurzivno i statusno. 'Anti' ovdje znači ne (samo) protivljenje dominantim institucijama moći koje nas isključuju, već i prostor aktivacije i resenzibilizacije.