IZLOŽBA U HDD GALERIJI

'Pet lakih komada' beogradskog dizajnera Boruta Vilda u Zagrebu

26.11.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Beogradski dizajner vizualnih komunikacija i sveučilišni profesor Borut Vild 27. studenoga u zagrebačkoj HDD galeriji otvara izložbu 'Pet lakih komada', koja će domaćoj publici dati uvid u različite aspekte njegovog dizajnerskog i edukacijskog djelovanja od 1980-ih do danas.

Bez ikakve sumnje jedna od vodećih ličnosti u dizajnu u regiji, ne samo kao grafički dizajner, nego i kao edukator s gotovo četiri desetljeća bogatog iskustva u tom području, Borut Vild neumoran je promotor dizajna i vizualne kulture čiji nas rad neprestano podsjeća na njihovu vrijednost, humanističku dimenziju, duboku protkanost sa životom zajednice, ali jednako tako i duboku društvenu odgovornost dizajna kao prakse i profesije, navode iz HDD-a.

Izložba 'Pet lakih komada' publiku će upoznati s autorom kao grafičkim dizajnerom, 's njegovim uvjerenjima, ljubavi prema modernističkoj jednostavnosti i društvenim idealima, ali i ekstremno bogatim i fleksibilnim vizualnim vokabularom kojim se Vild u svom dizajnu služi na način da to izgleda kao da je najlakše na svijetu'.

'Pet lakih komada Boruta Vilda nisu retrospektiva, izložba nema pretenzija obuhvatiti niti obrazlagati sav dosadašnji opus ovog autora, ali možemo govoriti o pet sekvenci, pet poglavlja, pet slika, pet priča o pojmovima koji su nam se u ovom trenutku učinili važnima u razumijevanju njegova rada i načina razmišljanja: Učenje, Politika, Institucija, Čitanje i Drugi. Svaki od tih 'lakih komada' daje nam kratki uvid u fragmente Borutovog dizajnerskog i edukatorskog djelovanja, uz osobni tekst i odabir predmeta i vizuala kroz koje se spomenuti pojmovi načas manifestiraju', navode u najavi izložbe kustosi Marko Golub i Dejan Kršić koji će u večeri otvorenja razgovarati s umjetnikom. 

  • +2
Borut Vild, Pet lakih komada Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HDD

Vild je rođen 1954. u Murskoj Soboti u Sloveniji, a diplomirao je na Katedri grafike Fakulteta primijenjenih umjetnosti i dizajna u Beogradu 1979. Od ranih 1980-ih bavi se jednako povećeno i grafičkim dizajnom i edukacijom, pri čemu se ističe osam godina rada sa predškolcima u legendarnoj inovativnoj obrazovnoj ustanovi Školigrica u Beogradu.

U 1990-ima pet godina predaje na Fakultetu primijenjenih umjetnosti, oblikuje knjige Beogradskog kruga, s timom kustosa i teoretičara aktivno sudjeluje u projektima Centra za suvremenu umjetnost te grafički oblikuje seriju iznimno važnih teorijskih izdanja koje je Centar tada objavljivao. Ranih 2000-ih iz sfere civilnog društva prelazi u institucije – postaje kućni dizajner beogradskog Muzeja suvremene umjetnosti, u ulozi art direktora redizajnira i temeljito grafički kultivira beogradske dnevne novine Politika.

Danas je primarno zaokupljen edukacijskim radom kao redovni profesor na Departmanu digitalnih umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije (FMK) čiji je suosnivač, u sklopu privatnog sveučilišta Singidunum, ali i dalje surađuje s inovativnim obrazovnim ustanovama poput Istraživačke stanice Petnica, pokreće i vodi niz edukativnih programa i radionica, a 2010. je dizajnericom Isidorom Nikolić i arhitekticom i kustosicom Miom David osnovao međunarodnu konferenciju '(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik', koja se kroz svojih šest izdanja bila profilirala kao jedna od najuzbudljivijih regionalnih dizajnerskih manifestacija, prvenstveno usmjerena na studente i mlade dizajnere.