'ZORKA'

Predah od Adventa: Zagreb kakav 'božićni turisti' nemaju prilike vidjeti

28.11.2019 u 15:07

Bionic
Reading

Malo prije početka Adventa u Zagrebu, 29. studenoga u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se 'Zorka: stanica za odmor od odmora', izložbena instalacija Dafne Berc i Dino Belamarić koja će posjetiteljima pružiti svojevrsno utočište od gradske blagdanske vreve i prevladavajućih adventskih generičkih sadržaja te im ponuditi ono što u vrijeme adventa (a sve češće i izvan ovog razdoblja) nemaju priliku vidjeti - karakterističnu zagrebačku panoramu, najavljuje se

'Advent u Zagrebu već godinama ima svoju publiku i kritiku: iza prenapučenih ulica, skupih štandova koji zazimaju javni prostor i nerealno visokih cijena proizvoda na njima, stoji čitav splet faktora. Instalacija koju u GMK grade Dino Belamarić i Dafne Berc posvećena je upravo ovom fenomenu, istodobno postajući i njegovim dijelom, odnosno crticom u turističkoj ponudi Zagreba u adventsko vrijeme', kažu kustosice Ana Kovačić i Lea Vene.

Instalacija se, objašnjavaju, bavi potezom od autobusnog okretišta iza Importanne centra, pa kroz pothodnik preko Tomislavca, Strossmayerovog trga i Zrinjevca sve do Trga bana Jelačića; potezom, dakle, čiji je znatan segment najnapučeniji adventskim programom. Posmatrani potez, međutim, u svojoj je cjelini zapravo gradski pleksus važan za kontinuirano odvijanje vitalnih gradskih aktivnosti. To je i serija funkcionalnih gradskih praznina, nužna za održavanje javnih komunikacijskih tokova ključnih za Zagreb, objašnjavaju kustosice.

'S obzirom da je za vrijeme Adventa potez opterećen generičkim i uglavnom potrošačkim sadržajem, oblikovanim kao privremeni nadomjestak nedostataka stvarne kulturno-društvene ponude grada, karakteristične kvalitete pleksusa izmještaju se u galerijski prostor gdje se scenografskim postavom afirmira koncept gradske praznine. Stoga se u prostoru galerije nudi predah od Adventa, odmor od odmora, uvid u Zagreb kakav 'božićni turisti' nemaju prilike vidjeti: karakteristična zagrebačka panorama unutar turističkog itinerera odterećena od turističkog sadržaja', kažu Kovačić i Vene.

Adventski program 'Zorka' u Galeriji Miroslav Kraljević počinje sutra u 19 sati, kada će autori izložbe održati i vodstvo za posjetitelje i traje do 28. prosinca. Manifestacija Advent u Zagrebu pak traje sve do 7. siječnja 2020.