KONFERENCIJA

Može li kultura pridonijeti gospodarskom rastu Hrvatske?

20.11.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Neiskorišten gospodarski potencijal kulturnih i kreativnih industrija u fokusu je drugog izdanja Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK 2014, koja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti do 21. studenog okuplja neke od najutjecajnijih aktera domaćeg i inozemnog kreativnog poslovanja.

Konferenciju pod sloganom "Kulturne i kreativne industrije – pokretači gospodarstva" organiziraju Institut hrvatske glazbe (IHG) i Hrvatsko društvo za autorsko pravo (HDAP) s HDS ZAMP-om kao glavnim partnerom, a pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i gospodarstva.

Na početku dvodnevnog programa panela, predavanja i diskusija u četvrtak ujutro u Dvorani Gorgona MSU-a voditeljica sektora za dramske i audiovizualne umjetnosti Ministarstva kulture Iva Hraste Sočo podsjetila je na važnu ulogu jačanja potencijala sektora kulturnih i kreativnih industrija, jednoga od najdinamičnijih u Europi, u vremenima ekonomskih poteškoća.

"Proizvodi kulturnih i kreativnih industrija nisu poput ostalih jer uz materijalnu imaju i veliku nematerijalnu vrijednost, zbog čega je njihov društveni utjecaj još značajniji", kazala je Hraste Sočo. Da kultura nije potrošnja već platforma razvoja posebno je važno naglasiti u hrvatskim okvirima, čemu pridonose i ovakve manifestacije, ocijenila je.

Fokus konferencije je na velikom gospodarskom potencijalu kulturnih i kreativnih industrija, sektora u kojem se s vrlo malo ulaganja može dobiti proizvod s tržišnom vrijednošću.

Skretanjem pozornosti na važnost autora/kreativaca i specifičnost njihova poziva, konferencija želi podsjetiti na to da su autori i kreativci istodobno i poduzetnici koji, formirajući kulturni identitet zemlje, svojim radom pridonose njezinom gospodarskom rastu i razvoju.

"To je ključna poruka koju ova konferencija mora poslati", kazao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban. Europska unija to je već prepoznala, te su izdvajanja za kulturne i kreativne djelatnosti unutar, prvi puta smanjenog, EU proračuna u ovoj godini istodobno povećana za sedam posto, napomenuo je.

Na značaj toga sektora u EU-u te na važnost zaštite prava intelektualnog vlasništva, osvrnula se zamjenica ravnateljice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Ana Rački Marinković.

Navela je podatke koji pokazuju da udjel djelatnosti u EU-u koje intenzivno koriste prava intelektualnog vlasništva u ukupnoj gospodarskoj aktivnosti iznosi oko 39 posto.

U njima je zaposleno prosječno 56,5 milijuna Europljana, odnosno, ukupan broj radnih mjesta koja ovise o tim pravima procjenjuje na oko 35 posto, rekla je Rački Marinković. Sa zaštitom autorskih prava usko je povezana egzistencija zaposlenih u tom sektoru, a time i ukupno gospodarstvo zemlje, što je iznimno važno prepoznati, napomenula je.

Poruku da sudionici sektora kulturnih i kreativnih djelatnosti, povezani s drugim pravnim subjektima, djeluju kao snažni pokretači gospodarstva, te da to mogu biti još i više, hrvatskoj će javnosti i institucijama više od tristo najavljenih sudionika konferencije nastojati prenijeti kroz panel diskusije, okrugle stolove, predavanja i prezentacije.

Studije o doprinosu kreativnih djelatnosti u EU-u predstavili su Blaise Mistler (SACEM, Francuska) i Gyta Berasneviciute (OHIM). Posebnu prezentaciju o digitalnom servisu Google Play Music održat će Victoria Campoamor, voditeljica glazbenih partnerstava Google Playa za Europu, Bliski Istok i Afriku.

U nastavku dana paneli "Gospodarski potencijal hrvatskih kreativnih industrija", "Živjeti za stvaranje, stvarati za život" i "Digitalni servisi - poslovni modeli za njihove osnivače i korist za tvorce sadržaja" okupit će predstavnike državnih institucija i privatnih inicijativa te autore iz različitih kreativnih grana poput glazbe, književnosti, filma i slikarstva.

Drugoga dana konferencije, u petak, održat će se 18. savjetovanje o autorskom pravu u organizaciji HDAP-ALAI, u sklopu kojega će biti održan okrugli stol na temu "Paradigma autorskog prava – treba li promjena?". Bit će riječi i o hrvatskoj sudskoj praksi s područja autorskih prava, o čemu će govoriti Kamelija Parać i Draženka Deladio s Visokog trgovačkog suda RH.

Kao uvod u konferencijska događanja, u srijedu navečer u MSU-u održana je svečana dodjela nagrada IHG-a za Ultimativni broj 1 pjesmi "Tango" grupe Vatra i Najviši ulaz novog izvođača na HR TOP 40 glazbenoj skupini Bang Bang, dok je priznanje Prijatelj hrvatske glazbe uručeno RTL televiziji za iznimno aktivnu promociju domaće glazbene scene.