APEL VLADIMIRU PUTINU

Moskovskom Eiffelovom tornju prijeti rušenje

21.03.2014 u 09:25

Toranj Šukov

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Bionic
Reading

Iako bi u drugim dijelovima svijeta bio glavna turistička atrakcija, moskovskom odgovoru na Eiffelov toranj prijeti rušenje, a sada se za njegov spas bore svjetski arhitekti

Televizijskom tornju Šukov u Moskvi, visokom 160 metara, prijeti rušenje, a konačna odluka o njegovoj sudbini znat će se do kraja ožujka.
Vodeći primjer sovjetske konstruktivističke arhitekture, poznat i kao ruski odgovor na slavni pariški Eiffelov toranj, utjecao je na brojne slavne arhitekte, među kojima i Normana Fostera, autora londonskog Gherkina.

Foster ga je nazvao 'briljantnim djelom velike povijesne važnosti' kada je još 2010. apelirao za njegovu obnovu.

Sada su se akciji spašavanja pridružili brojni renomirani arhitekti među kojima Rem Koolhaas, Tadao Ando i Kengo Kuma, koji su uputili otvoreno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu.


'To je jedan od amblema Moskve, a jedan od najrelevantnijih inženjerskih ostvarenja 20. stoljeća koji još uvijek utječe i obogaćuje tehničke i arhitektonske ideje na globalnoj razini', stoji u pismu upućenom Putinu.

Otvoreno pismo došlo je u kritičnom momentu, samo nekoliko dana prije datuma odluke 24. ožujka.

Čelični toranj djelo je inženjera Vladimira Šukova, nastao 1922. te je desetljećima služio za radijski prijenos državnih proglasa.