vladina odluka

Moderna galerija mijenja ime u Nacionalni muzej moderne umjetnosti

01.04.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o promjeni naziva Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti kako u poslovnoj komunikaciji više ne bi dolazilo do nedoumica u pogledu djelatnosti koju ta ustanova obavlja.

Izmjena naziva donijet će jasnoću, preciznost i praktičnost komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj stručnoj i poslovnoj razini.

"Moderna galerija mijenjala je svoj pravni status, međutim uvijek je bila nacionalni muzej. A posebno u međunarodnoj komunikaciji postoji nejasnoće kad se kaže galerija da se radi o izložbenom prostoru, a ne o nacionalnom muzeju i zato je ravnatelj, uz suglasnost Upravnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća, predložio izmjenu naziva ove nacionalne muzejske ustanove", objasnila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

  • +10
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Moderna galerija otvorena je 16. svibnja 1934. godine i smještena u historicističkoj palači Vranyczany koju je Banovina Hrvatska otkupila za smještaj navedene kulturne institucije.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, Moderna galerija postaje javna ustanova koja kao javna služba obavlja muzejsku djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku - muzej na državnoj razini, a osnivačka prava preuzima Republika Hrvatska.

Jedna je od najstarijih institucija na području likovnih i vizualnih umjetnosti i jedna od krovnih kulturnih ustanova Republike Hrvatske, osnovana s ciljem promicanja nacionalne likovne umjetnosti, a danas ima kolekciju od 11.000 umjetnina izuzetne nacionalne vrijednosti.

Upravno vijeće Moderne galerije, uz odobrenje Hrvatskog muzejskog vijeća kao savjetodavnog tijela pri Ministarstvu kulture i medija, podržalo je izmjenu naziva javne ustanove Moderna galerija u Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

U svakodnevnoj praksi, poslovnoj komunikaciji i suradnji posebice na međunarodnom planu dolazi do nedoumica u pogledu djelatnosti koju Moderna galerija obavlja s obzirom na njezin naziv. Nerijetko se stječe dojam da ova ustanova obavlja galerijsku djelatnost iako se od samih početaka bavi muzejskom djelatnošću, točnije Moderna galerija krovna je muzejska ustanova na nacionalnoj razini za područje likovne i vizualne umjetnosti od sredine 20. stoljeća do danas, sgtoji u obrazloženju odluke.