DOCUMENTA

Mladi iz 12 zemalja na Golom otoku: zaprepašteni zapuštenim zgradama i pomanjkanjem informacija o sudbini zatvorenika

30.08.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Mladi iz 12 europskih zemalja posjetili su Goli otok u sklopu kampa pod nazivom 'Mjesta žrtava // Mjesta počinitelja', a nakon posjeta izrazili su zaprepaštenje zapuštenim zgradama i pomanjkanjem osnovnih informacija o sudbini političkih zatvorenika i zatvorenica, priopćili su iz Documente, suorganizatora kampa

Na 'Međunarodnom ljetnom kampu' posvećenom suočavanju s prošlošću koji suorganiziraju Europski centar za obrazovanje mladih iz Weimara, Documenta i druge partnerske organizacije sudjeluje 65 sudionika. Kamp se održava do kraja kolovoza u Zagrebu, Vukovaru, Puli i Rijeci uz posjete Jasenovcu, Lipi i Golom otoku.

Nakon obilaska raspravu o Golom otoku u kontekstu tematike tumačenja socijalističke epohe u kulturi sjećanja postsocijalističkih zemalja pred zgradom nekadašnje uprave zatvora moderirala je Monika Kareniuskaite Iz Instituta za istraživanje genocida i otpora iz Vilniusa iz Litve. Svoja gledišta iznijeli su Ute Gerlant iz Memorijala Lindenstraße iz Potsdama iz Njemačke te Vesna Teršelič i Boris Stamenić iz Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente je upozorila na potrebu hitne izrade konzervatorske podloge zbog neophodne trajne zaštite Golog otoka i Grgura. Uta Gerlant ravnateljica Memorijala Lindenstraße pojasnila je je zašto je Goli otok relevantan za druge europske zemlje istaknuvši da je pitanje represije i nasilja univerzalno. Dodala je i da posjeta može biti značajna za pokretanje zajedničke inicijative  za zaštitu Golog otoka.