GLAVO LUDA

Mjuzikl inspiriran Zdravkom Čolićem u Opatiji

11.07.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Nakon predstava 'Maratonci trče počasni krug' (2011.) te 'Producenti' (2012.), beogradsko Pozorište na Terazijama ovoga ljeta ponovo stiže na Ljetnu pozornicu u Opatiji, i to s dvije predstave. Već u petak, 12. srpnja, gostuje s mjuziklom 'Glavo luda' u režiji Nikole Bulatovića, a inspiriranom Zdravkom Čolićem te 26. srpnja, s 'Chicagom', jednim od najpoznatijih i najizvođenijih mjuzikala u svijetu

Chicago

Pozorište na Terazijama 26. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji izvest će 'Chicago', jedan od najpoznatijih i najizvođenijih mjuzikala u svijetu. Radnja mjuzikla smještena je u Chicago, u vrijeme 'ludih dvadesetih', kada je na snazi bila prohibicija, a Chicago najozloglašeniji grad u SAD-u, u kojem su vladali kriminalci i lopovi. Ovaj mjuzikl satira je na korupciju u ondašnjem američkom sudstvu te na sveopći novinarski senzacionalizam. Baziran je na istoimenoj kazališnoj predstavi iz 1926., autorice Maurine Dallas Watkins, a koja je napisana na osnovi raznih ubojstava u Chicagu o kojima je kao novinarka izvještavala. Redatelj predstave je Kokan Mladenović.

Mjuzikl 'Glavo luda', prema riječima tekstopisca i režisera Nikole Bulatovićanije priča o životu poznatog izvođača Čolića, već o članovima jednog rock'n'roll benda iz predgrađa koji prolazi kroz razne faze odrastanja i glazbenog sazrijevanja.

'Ona nam donosi duh bezbrižnih osamdesetih, a pjesme su svojevrstan pečat vremena i kao takve slike Jugoslavije kakva je nekad bila', poručuje Bulatović. Ističe da je prve dijelove mjuzikla napisao još davne 2001. te da tada uopće nije razmišljao o glazbi.

'Stjecajem okolnosti, jedne večeri dok sam radio na tekstu, u pozadini se čula glazba s nekog radija. Bila je to Čolina pjesma 'Produži dalje'. Slušajući riječi, rodila se kompletna ideja i razvila u tekst kakav danas imamo. Gotovo sve Zdravkove pjesme koje sam tada odabrao, zadržane su i do danas. Okupio sam autorski tim koji mi je pomogao da se ideja uobliči u kompletan kazališni komad, kako dramaturški, tako i glazbeno, plesno, likovno. Pored iskusnih kolega iz kuće, u predstavi sudjeluju mladi glumci koji započinju karijeru kao što sam je i ja započeo prije 18 godina putem audicije', objašnjava autor mjuzikla 'Glavo luda' Bulatović, koji zahvaljuje velikom broju glazbenika, skladatelja i tekstopisaca.

'Pored brojne ekipe okupljene oko predstave 'Glavo luda', posebnu zahvalnost dugujem Zdravku Čoliću, ali i kompozitorima i tekstopiscima pjesama koji su mi pružili podršku, a na prvom mjestu inspiraciju: Korneliju Bati Kovaču, Vojkanu Borisavljeviću, Goranu Bregoviću, Spomenki Kovač, Arsenu Dediću, Momčilu Bajagiću, Bori Đorđeviću, Ranku Bobanu, Branku Radičeviću, Slobodanu Vujoviću, Aleksandru Koraću, Kemalu Montenu, Dušku Trifunoviću, Svetislavu Vukoviću, Miroslavu Aleksiću', zaključuje Bulatović.

Predstava počinje u 21,30 sati, a u glavnim ulogama naći će se Žarko Stepanov, Jelena Trkulja, Milan Antonić, Milica Janketić, Ljiljana Stjepanović, Dragan Vujić Vujke i drugi. Koautor predstave je Nataša Drakulić, aranžer i dirigent Ivan Ilić, kostimograf Emilija Kovačević, scenograf Aleksandar Denić, a koreograf Nebojša Gromilić.

Ulaznice se kupiti na prodajnim mjestima Festivala Opatija: Ured Ljetna pozornica - Maršala Tita 101, Opatija; Dallas Music Shop Rijeka - Splitska 2a te putem interneta