U GALERIJI SC

Misteriji i 'užasi' majčinstva na novoj izložbi Vlaste Delimar

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 30.04.2018 14:54
  • Objavljeno 30.04.2018 u 14:54
Vlasta Delimar

Vlasta Delimar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlasta Delimar

Jedna od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnica i performerica Vlasta Delimar 8. svibnja u Galeriji SC u Zagrebu u 21 sat otvorit će izložbu 'Dolina', prvi dio umjetničkog rada 'Diptih Dolina...Magda'. Kao uvod, iste večeri u Teatru &TD u 20 sati izvest će performans istoga naziva

Izložba Dolina intiman je zapis kroz koji umjetnica pokušava misterij i 'užas' majčinstva postvariti putem umjetnosti, a s naglaskom na zrcalne refleksije majka-kći, s povremenim likom bake koja je jedna od poveznica njihova genetskoga ponašanja.

'Nasljeđe koje nismo odabrali, a moramo ga živjeti nije uvijek jednostavno. Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti, jer rekle bismo jednoglasno: mi nikada nismo bile majke', pojasnila je Vlasta Delimar.

'Dolina'

'Dolina'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlasta Delimar

Izložba se sastoji od niza portretnih fotografija iz različitih životnih dobi akterica koje su postavljene kroz njihove paralelne svjetove i memorije.

'Uska crvena traka postavljena preko svih fotografija naša je poveznica pupčane vrpce koja jest neminovnost u odnosu majke i kćeri, ali istovremeno i njezina fragilnost koja pruža mogućnost emancipacije', kaže Delimar.

  • +7
  • +4

Izložba Vlaste Delimar

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Performans 'Dolina'm koji prethodi izložbim intiman je zapis Vlaste Delimar nastao kao sjećanje na dan rođenja njezine kći Doline, a čin rađanja, koji nije bio jednostavan, postaje poligon za izvedbu koja zahtijeva totalnu prisutnost tijela kao apsoluta egzistencije.

Tekst djelomično izgovara sama autorica, dok izvođačica Josipa Bubaš transformira - performira kroz tijelo i pokret, pokušavajući nemoguće učiniti mogućim.

  • +10
  • +7

Vlasta Delimar

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX

'Josipa Bubaš koja nema iskustvo rađanja postigla je svojim tijelom i pokretom kroz tekst imaginaciju kakvu rijetko koja osoba u svijetu umjetnosti može dostići. Ženerozno prisutna glumica Vesna Stilinović svojim profesionalnim iskustvom balansirala je značaj teksta kroz dvije osobe u jednu', naglasila je Delimar. Na samom kraju predstave pojavljuje se kći Dolina koja će upravo na izvedbi navršiti 30 godina i tim tautološkim činom potvrditi snagu performansa.

Drugi dio diptiha 'Magda' održat će se 1. listopada  2018. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u dvorani Gorgona i prostoru Ekstenzije. Taj dan obilježava se Dan starijih osoba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!