24 godine i 4 romana

Mislav Gleich objavio crnohumorni roman 'Velika nevolja oca Dickersona', trebao bi se svidjeti svim obožavateljima Tarantina i braće Coen

26.05.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Mislav Gleich (24), student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, lani je objavio žanrovski polivalentni roman 'Beskrajno ljeto', svoju treću knjigu, a ubrzo iza toga prihvaćen je u Društvo hrvatskih književnika (DHK) kao njihov trenutno najmlađi član, te jedan od najmlađih članova u povijesti tog društva

Nedavno je objavljen i njegov najnoviji roman, četvrti po redu, naslovljen "Velika nevolja oca Dickersona: priča iz Colorada". Riječ je o crnohumornoj priči inspiriranoj radovima braće Coen, Guya Ritchieja, ali i pisaca kao što su Charles Dickens, Winston Groom i Stephen King.

Priča je to o eponimskom junaku, ocu Dickersonu, koji je ni više ni manje ateistički svećenik iz Colorada. Jedne noći na inače pustoj prometnici, on u alkoholiziranom stanju slučajno pregazi tajanstvenog mafijaša, te na njemu pronađe pištolj i pola milijuna dolara. Nakon što pobjegne s mjesta nesreće, u njegov gradić sjatit će se i druge ekscentrične figure. Između ostalog, bit će ondje i drugi mafijaši koji će od svećenika htjeti povratiti novac, te budalasti šerif koji će nastojati razotkriti što se to zbiva u tom mjestašcu. Uslijedit će, jednom riječju, crnohumorni kaos.

"Sadržajno knjiga podsjeća na Tarantina i braću Coen, a humor je na trenutke alanfordovski", rekao je o romanu autor Gleich, dodajući:

"Stilski, velik mi je utjecaj bio Dickens. A kad smo kod Dickensa, i sam otac Dickerson baziran je na Ebenezeru Scroogeu, protagonistu tog vječnog klasika engleskog književnog kanona, Božićne priče. Mislim da će se sve u svemu ova knjiga svidjeti svima koji su željni zabavne i humoristične književnosti s pozitivnom porukom."

Tomu da je Gleich vrijedan čitanja govori u prilog i činjenica da je "Beskrajno ljeto" na HRT-u preporučila i novinarka Karolina Lisak Vidović, te da ga je pohvalio i književni kritičar i autor Tin Lemac. Promocija ove knjige održat će se u petak, 27.05., u zagrebačkom Hoću knjigu Megastoreu (Bogovićeva 7) u 19:00 sati. Na promociji će govoriti dr. sc. Tin Lemac i mag. ang. Neven Brlek, a na događaju se očekuju i neka druga lica iz književnog svijeta. "Velika nevolja oca Dickerson"a dostupna je u knjižarama kao što su Hoću knjigu, Ljevak, Menart, itd., a s vremenom bi trebala doći i u knjižnice.

Jedino što preostaje čitateljima jest tijekom narednih ljetnih dana otkriti je li se otac Dickerson uspio izvući iz velike nevolje u koju je upao.