SRAMOTNO 'SRAMOĆENJE'

Ministrica žestoko brani novinarku i slobodu govora

07.04.2014 u 19:08

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić najoštrije je osudila pritisak na novinarku i potpredsjednicu Hrvatskog novinarskog društva Slavicu Lukić u vidu nepravomoćne presude koja joj je izrečena zato jer je razotkrila 'outsourcing' javnog novca na račun privatne zdravstvene tvrtke Medikol

'Objava istinitih informacija ne bi smjela biti kazneno djelo, a to da za njega odgovaraju novinari osobno, posebno je sporno', navela je ministrica.

'Umjesto pozivanja na odgovornost novinara, čija je sloboda djelovanja ionako oštećena dugotrajnom erozijom radnih uvjeta, insistiram na većoj javnoj odgovornosti medija i njihovih vlasnika, posebno putem dosljedne primjene zakonskih odredbi o pravu na ispravak i odgovor', poručila je Zlatar Violić.

'Od eventualne senzacionalističke objave nebitnih informacija – što sigurno ne vrijedi za tekstove Slavice Lukić – mogu prividno i kratkotrajno profitirati jedino vlasnici medija, dok novinarke i novinari od toga samo gube. Prema tome, ne mogu biti niti odgovorni za to', navela je ministrica, dodajući da sramotnu odredbu Kaznenog zakona o kaznenom djelu 'sramoćenja' treba pod hitno mijenjati, jer je riječ o nedopustivom zakonskom pritisku zakona na slobodu govora, koja je vrijednost više razine.

Vlada: Promjene 'po potrebi'

U međuvremenu, Vlada je suhoparnim priopćenjem reagirala na zahtjev HND-a, koji je danas ponovno zatražio da se pristupi hitnom procesu izmjena i dopuna Kaznenog zakona kako bi dekriminizirali kaznena djela protiv časti i ugleda, a posebice djelo 'sramoćenja'.

'Djelo 'sramoćenja' uvedeno je u Kazneni zakon za mandata prošle Vlade, točnije novi Kazneni zakon, koji uvodi djelo 'sramoćenja', prihvaćen je u Hrvatskom saboru 21. listopada 2011. godine. Ministarstvo pravosuđa prati primjenu cjelokupnog Kaznenog zakona, pa i navedene odredbe, te će po potrebi pristupiti izmjeni Kaznenog zakona'.

Ministarstvo pravosuđa poručilo je pak da će prilikom sljedećih izmjena Kaznenog zakona 'svakako razmotriti' inicijativu HND-a. Hoće li pak doći do te promjene ovisit će o sudskoj praksi, kažu u Ministarstvu.

Radna skupina koja je izradila posljednje izmjene zakona još je aktivna i njezina je zadaća pratiti učinke primjene tog zakona, odnosno sudsku praksu, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Za kazneno djelo sramoćenja prema novom KZ-u može biti proglašen krivim i onaj tko je iznio istinu, ali je sudac ocijenio da ta istina nije iznesena u javnom interesu, upozorava krovna novinarska organizacija.