DALA 900 TISUĆA KUNA

Ministrica kulture posjetila u rujnu opljačkano arheološko nalazište u Jalžabetu

23.11.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je 22. studenoga u Jalžabetu, kraj Varaždina, arheološko nalazište 'Gomila' gdje su u tijeku arheološka iskapanja u sklopu projekta pod nazivom 'Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja'

Osim što je riječ je o lokaciji na kojoj su iskapanja i istraživanja počela prije nekoliko mjeseci, u otprilike isto vrijeme lokalitet se našao na meti lopova budući da je sredinom rujna otkriveno da su nepoznate osobe ukrale keramičke i željezne predmete stare oko 2600 godina.

  • +6
Pljačka arheološkog blaga u Jalžabetu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

'Nedugo nakon što je projekt počeo saznali smo da za protuzakonite postupke. U suradnji ministarstva kulture i unutarnjih poslova poduzet je niz koraka, a među ostalim, morali smo osigurati dodatna sredstva kako bi se zaštitio lokalitet od daljnjeg urušavanja, što bi bespovratno onemogućilo prezentaciju kakva je sada još moguća', izjavila je ministrica nakon posjeta lokalitetu.

Istaknula je da je ministarstvo odobrilo interventnih 900.000 kuna, rekavši kako istraživanja i dodatna ulaganja Ministarstva kulture otvaraju velike mogućnost za to područje bogato arheologijom.

Tumul je dio bogatog arheološkog nalazišta

Ministrica je objasnila kako se zna da je tumul 'Gomila' dio širega područja te da je Varaždinska županija doista bogata arheološkim nalazištima. Smatra da se, uz  mudru i dobru strategiju može pretvoriti u vrijedan resurs u prvom redu za građane, ali i za sve posjetitelje koji će doći i obići iznimno vrijedne nalaze. Obuljen Koržinek dodala je da će Ministarstvo kulture dati punu potporu lokalnoj zajednici i županiji u njihovim naporima da valoriziraju i prezentiraju te vrijedne nalaze na adekvatan način.

Istraživanje lokaliteta u Jalžabetu dio je projekta pod nazivom 'Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja'. Provodi se u sklopu programa Europske unije, Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. i djelomično je financiran iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Voditelj projekta Saša Kovačević, iz zagrebačkog Instituta za arheologiju, zahvalio je Ministarstvu kulture što je od početka podražavalo projekt i brzo reagiralo nakon loših vijesti koje su se desile u Jalžabetu.

'Institut za arheologiju pokazao je da ima kapacitet odraditi najkompleksnije projekte i to u vrlo teškim uvjetima poput ovih. Sada dolazimo do najinteresantnijih nalaza i čeka nas puno arheološkoga posla', rekao je Kovačević. Istaknuo je da je dosadašnji dio istraživanja potvrdio pretpostavku o vrlo vrijednu lokalitetu u smislu kulturne arheološke baštine, a upravo je Kovačević pljačkanje toga lokaliteta nazvao jednim od najgorih kulturocida u mirnodopsko vrijeme u povijesti Hrvatske.

Arheološki lokalitet u Jalžabetu, kod Varaždina, opljačkan je 12. rujna ove godine, a iz grobnoga humka zvanoga Gomila ukradeni su keramički i željezni predmeti stari 2600 godina. Još nepoznati počinitelji kopali su tunel još od listopada prošle godine i do 12. rujna iskopali ga do dubine sedam metara što je izazvalo urušavanje i teško oštećenje tumula na kojemu se u sklopu programa Europske unije provode istraživanja vrijedna 180 tisuća eura.