NENAD BARTOLČIĆ

Ministarstvo mora dječje pisce uključiti u projekt

26.02.2014 u 18:13

Bionic
Reading

Odabrani koncept za nastup Hrvatske na sajmu knjige u Bologni 2015. i sukob dječjih pisaca komentirao je glavni urednik portala za knjigu i kulturu Moderna vremena Nenad Bartolčić

Na stranicama Ministarstva kulture objavljena je koncepcija pod naslovom 'Živa voda priča', autorskog tima u sastavu Nataša Govedić, Ana Šilović i Vanja Žanko.

Kroz motiv vode iz slavenske mitologije želi se prikazati i propitati bliski odnos između priče i njezinih 'posvojitelja', snagu njezine ljekovite moći koje su iskusile generacije od Ivane Brlić Mažuranić do Svjetlana Junakovića, kojima su upravo priče otvarale mnogobrojne prolaze u alternativne svjetove.

'Iz najnovijeg kratkog priopćenja Ministarstva kulture teško je točno zaključiti kako će se Hrvatska, njezini pisci, ilustratori i nakladnici knjiga za djecu i mlade (te dizajneri i arhitekti kao potpora, a ne 'subjekt' projekta) u konačnici predstaviti na najznačajnijem svjetskom dječjem knjižnom sajmu', smatra Bartolčić, dodajući da bi poželjno bilo na javnoj tribini što prije sučeliti prezentacije i 'gubitnika i imenovanih pobjednika', te javno raspraviti sve konceptualne prijepore.

'Ukoliko veći broj hrvatskih nakladnika bojkotira hrvatski nastup kao zemlje gosta u Bologni 2015, zabili smo si efektan autogol', navodi u komentaru.

Smatra da je sajam u Bologni prije svega poslovni sajam na kojem se susreću 'velike i male ribe' i utoliko sjajna prilika za proboj na strano tržište.

'Izbor Hrvatskog dizajnerskog društva za nositelja projekta unatoč činjenici da je njegova predsjednica bila članica Ocjenjivačkog suda koji je u prvom koraku prekrižio kandidaturu ujedinjenih snaga 'dječje knjige' dodatno je dolio ulje na vatru', ističe Bartolčić.

Obeshrabrujućim smatra i što su preostala dva strukovna udruženja pisaca zauzela stav 'nas se to ne tiče'.

'Ministarstvo kulture mora pod hitno riješiti - kako nakladnike i autore dječje knjige vratiti u projekt, odnosno kako projekt barem dijelom vratiti i onima od kojih ipak sve počinje', zaključio je Bartolčić.

Tekst je dostupan na linku.