'NE NASJEDAJTE'

Ministarstvo kulture: 'Zakonom o elektroničkim medijima ne uvodi se cenzura'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.02.2021 11:13
  • Objavljeno 03.02.2021 u 11:13
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija pozvalo je u srijedu građane da ne nasjedaju dezinformacijama o tomu da se u tekst Zakona o elektroničkim medijima uvodi pojam rodnoga identiteta te da se njime uvodi cenzura i ograničava sloboda izražavanja.

Ministarstvo navodi da se uoči rasprave o Prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima na internetu pojavila peticija kojom se prikupljaju potpisi građana protiv navodnoga uvođenja pojma 'rodnog identiteta' u tekst Zakona i navodnog ograničavanja slobode izražavanja.

Ministarstvo kulture i medija odlučno odbacuje navedene tvrdnje, a one koji su potaknuli peticiju upućuje da pročitaju važeći Zakon o elektroničkim medijima, članke 12. i 64., u kojemu se nalaze potpuno iste formulacije kao i u nacrtu Zakona koji je upućen Hrvatskom saboru.

'Ističemo također da se Prijedlogom Zakona o elektroničkim medijima ni na koji način ne uvodi cenzura, a koliko je svima poznato, članak 38. Ustava Republike Hrvatske propisuje da je cenzura zabranjena. Jasnim propisivanjem odgovornosti pružatelja elektroničkih publikacija i za komentare izjednačava se odgovornost tog pružatelja s odgovornošću pružatelja medijske usluge radija i televizije', naglašava se u priopćenju Ministarstva.

Isto je tako jasno propisano, dodaje se, da će pružatelj elektroničke publikacije biti odgovoran za one komentare kojima se krše prava maloljetnika, koji potiču na nasilje ili mržnju, na kaznena djela terorizma, kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom te kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju kao i ona kojima se krše autorska i srodna prava.

Visina kazni se, ističe Ministarstvo, nije mijenjala od 2003. godine 'tako da ni na koji način ne možemo govoriti o uvođenju 'drakonskih' kazni, a broj prekršaja gotovo je identičan broju iz postojećeg Zakona o elektroničkim medijima'.

Ministarstvo poziva građane da ne nasjedaju dezinformacijama u peticijama, a one koji su zainteresirani za ovaj Zakon, poziva da prate raspravu u četvrtak u Hrvatskom saboru.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!