Croatia Media Congress

Oko izmjene Zakona o elektronskim medijima još niz pitanja ostaje otvoren

10.12.2020 u 23:10

Bionic
Reading

Sudionici prvog Croatia Media Congressa zaključili su u četvrtak da izmjene Zakona o elektroničkim medijima donose pozitivne pomake, ali i ostavljaju još niz otvorenih pitanja za medije kojima bi u Hrvatskoj trebalo osigurati iste uvjete kao u Europskoj uniji.

Congress je u organizaciji AMM Global Instituta, uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek okupio čelne ljude komercijalnih medijskih kuća.

Predstavnici medija ukazali su na probleme dodatne regulacije, financiranja neovisnih produkcija i nemogućnosti dobivanja kredita od HBOR-a, a sporan im je i zakonski članak koji se odnosi na komentare čitatelja.

Direktorica HANZA Medija Ana Hanžeković istaknula je da bi zakon trebao omogućiti i poticati širenje medijskog prostora, ali bi se s obzirom na visoke prekršajne kazne i odgovornost izdavača za komentare, što se sada uvodi, moglo dovesti u pitanje održivost medija.

Prokurist Večernjeg lista Dražen Klarić rekao je da 'HANZA Medija i Styria u Hrvatskoj imaju osobe zadužene za čišćenje komentara ali treba razmišljati i o manjim portalima koji će, primjenom ovog zakona morati zaposliti novog čovjeka u nepovoljnim okolnostima.

Predsjednik Uprave AMM Global Instituta i radijski strateg Ivan Jurić-Kaćunić pozvao je odgovorne da medijima u Hrvatskoj osiguraju uvjete kakve imaju kolege u EU, upozoravajući da u Hrvatskoj mediji ne smiju participirati u programima HBOR-a čime ih nacionalna banka za obnovu i razvoj i dalje svrstava među kockare i trgovce oružjem.

Članica Uprave Nove TV Diana Roginić ustvrdila je da je nacrt zakona donio neke pozitivne pomake koji će doprinijeti fleksibilnosti poslovanja, ali i ukazala na članke zakona koji definiraju dio programa koji bi trebali kupiti od hrvatskih neovisnih producenata.

Državni tajnik u Ministarstvu medija Krešimir Partl odgovorio je da se zakon odnosi na više sudionika, među kojima su i neovisni proizvođači. No, vjeruje da će između dva čitanja naći kompromis.

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek zahvalila je okupljenima na ocjenama da se ide u dobrome smjeru, ali i naglasila da se nikada ne mogu ispuniti sva očekivanja. No, otvoreni su za razgovore za što imaju još vremena do drugoga čitanja.

"Interes je svih nas da odredbe zakona budu opće prihvaćene i prihvatljive, garantiraju standarde za koje smatramo da su minimalni u jednoj demokratskoj državi, a da očuvanje tih standarda ne ugrozi vaše poslovanje. Pronalazak lijepog balansa odgovornost je svih nas", zaključila je ministrica.