NEOPHODNO ZA OSOBNI RAZVOJ

Ministarstvo kulture izdvojilo 1,5 milijuna kuna za dostupnost programa osobama s invaliditetom

29.06.2020 u 20:08

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture dodijelilo je nešto više od 1,5 milijuna kuna za programe koji osobama s invaliditetom te djeci i mladima s teškoćama u razvoju omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja

Poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju proveden je kao pilot projekt u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo kulture.

Namjera je, ističe se u priopćenju, pratiti realizaciju programa te prilagođavati poziv, s ciljem da postane redoviti natječaj Ministarstva kulture.

'Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim sadržajima pridonosi podizanju razine kvalitete življenja osoba s invaliditetom jednako kao i društva u cjelini, raznolikosti društva, jačanju kapaciteta zajednice te afirmira njihove kreativne, umjetničke i intelektualne mogućnosti te senzibilizira javnost za umjetnički rad osoba s invaliditetom', ističu iz Ministarstva.

Za programe koji kroz olakšanu dostupnost i prilagodbu kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci i mladima s teškoćama u razvoju osiguravaju dostupnost i pristup kulturnim sadržajima, programima vizualnih umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih umjetnosti, knjige i književnosti i kulturne baštine osigurana su sredstva u iznosu od 1.564.438 kuna.

Za programe audiovizualnih djelatnosti dodijeljeno je ukupno 554.010 kuna, za programe izvedbenih umjetnosti 482.300 kuna, za programe vizualnih umjetnosti 242.000 kuna, za programe knjige i književnosti 190.000 kuna, a za programe kulturne baštine 96.128 kuna.

Potpore su tako, među ostalim, dodijeljene za mobilnu aplikaciju za osobe s oštećenjima vida, kino za osobe oštećenog sluha i vida, interaktivne koncerte prema načelima Orff Schulwerka, za program Muzika za sve! - muzikoterapiju za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, program Drugačiji i jednaki Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, programu digitalne prilagodbe kulturnog sadržaja za osobe oštećena sluha te za interaktivnu mobilnu aplikaciju "Čitata".

'Sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo, a za djecu i mlade ograničen pristup toj vrsti aktivnosti može rezultirati smanjenim mogućnostima da razviju vještine i znanja neophodna za njihov osobni razvoj', poručuju iz Ministarstva.