POKRETANJE KULTURNIH SADRŽAJA

Ministarstvo kulture daje 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama

20.06.2020 u 09:37

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture osiguralo je u okviru drugoga paketa mjera, kojima je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja, 300 milijuna kuna kredita za poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, priopćilo je Ministarstvo u petak

Kreditne linije za poduzetnike u kulturi Ministarstvo kulture osiguralo je u suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija na temelju Privremenoga okvira Europske komisije - za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19, stoji u priopćenju.

Garancijsku shemu programa državnih potpora Republike Hrvatske u obliku državnih jamstava pod nazivom Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija, odobrila je Europska komisija 17. lipnja.

Programom jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija predviđeno je 300 milijuna kuna kredita, a poduzetnici će moći podići kredit kod banke do 800 tisuća eura za koje Vlada Republike Hrvatske daje stopostotno jamstvo.

Zbog takvog državnog jamstva na kredite kamatna stopa bit će najviše do 2 posto, što će značajno olakšati zainteresiranim poduzetnicima odluku da koriste ovu mogućnost, ističu iz Ministarstva.

Ova je mjera, ističu iz Ministarstva, otvorena poduzetnicima kojima nije osnivač tijelo javne vlasti primarno registriranima za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti (uključujući videoigre), baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti.

Program se primjenjuje samo na zahtjev za kredite za gubitke, obrtni kapital, operativne troškove i troškove koji se pripisuju navedenim sektorima, za troškove i gubitke koje ne bi imali da nije došlo do ove izvanredne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19.

Ukupan iznos jamstva po poduzetniku ne smije prijeći 800 tisuća eura po kreditu, te s rokom otplate kredita s uključenim počekom od najkraće jednu godinu, a najduže pet godina.

Povoljnija premija za državna jamstva na nove kredite koja će izdavati Vlada Republike Hrvatske iznosit će 0 posto, naknada za obradu zahtjeva za nove kredite u korist HAMAG BICRO iznosit će 0,1 posto glavnice kredita, državno jamstvo osigurat će se na 100 posto glavnice pojedinačnog kredita i trajat će najkraće jednu godinu, a najduže pet godina. Ugovori o kreditima s državnim jamstvom moraju biti zaključeni do 31. prosinca, a državna jamstva moraju biti izdana do tog datuma.

Program službeno mora usvojiti Vlada Republike Hrvatske, a u međuvremenu će Ministarstvo kulture u suradnji s HAMAG BICRO-om izraditi online priručnik i uspostaviti kontaktnu točku kako bi se poduzetnicima olakšao pristup.

Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima bit će objavljene na stranicama Ministarstva kulture http://www.min-kulture.hr, HAMAG BICRO-a www.hamagbicro.hr i Ministarstva financija http://www.mfin.gov.hr.